Linkuri accesibilitate

Un deputat rus și un grup de artiști întorși din drum pe aeroportul Chișinău


Poliția de frontieră a Republica Moldova le-a refuzat intrarea în țară deputatului rus Pavel Şperov şi unui grup de artişti din Federația Rusă. Aceștia urmau să ajungă în regiunea separatistă transnistreană, pentru a participa la ceremoniile dedicate celei de a 25-a aniversări de la lansarea operațiunii militare de menţinere a păcii pe Nistru. Potrivit presei de la Chișinău, poliția de frontieră a explicat că persoanele respective „nu au întrunit condiţiile pentru trecerea frontierei de stat" şi „nu au justificat scopul vizitei".

Pe 26 iulie, ministerul de externe l-a convocat pe ambasadorul Rusiei la Chișinău, Farit Muhametşin, pentru a-l avertiza că organizarea „în mod unilateral a unor manifestaţii consacrate acestei aniversări, cu participarea artiştilor şi delegaţiilor oficiale din Federaţia Rusă” este „inoportună”. Diplomația moldoveană consideră că „astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse”.

Într-o postare pe Facebook, relatează BBC, vicepremierul rus Dmitri Rogozin a anunțat că a cerut ambasadei Rusiei de la Chişinău să intervină pentru a apăra drepturile cetățenilor ruși. La rândul său, președintele moldovean Igor Dodon a condamnat acțiunile poliției de frontieră, numindu-le „nejustificate” și catalogându-le drept „o nouă provocare, menită să submineze eforturile prezidenţiale de relansare a relaţiilor între R. Moldova şi Rusia”.

La manifestațiile din autoproclamata republică transnistreană, programate pentru sâmbătă 29 iulie, și-a anunțat, în premieră, participarea și președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, alături de emisarul special al Kremlinului pentru Transnistria, Dmiri Rogozin. Vicepremierul rus este așteptat vineri la Chișinău, unde va avea o întrevedere cu Igor Dodon, după care amândoi vor pleca, sâmbătă, la Bender, pentru a participa la ceremoniile ce vin să celebreze aniversarea unui sfert de secol de la instalarea militarilor ruși, în calitate de pacificatori, la Nistru.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG