Linkuri accesibilitate

Valeriu Pașa: „Dl. Rogozin a fost una dintre persoanele care au luptat cu arma în mână împotriva Republicii Moldova în războiul din 1992”


Vicepremierul rus Dmitri Rogozin mereu binevenit la Tiraspol. În 2014, cu Evgheni Șevciuc
Vicepremierul rus Dmitri Rogozin mereu binevenit la Tiraspol. În 2014, cu Evgheni Șevciuc

Despre vizita vicepremierului Rusiei în Moldova și la Tiraspol, opiniile unui activist civic de la Chișinău

Corespondenta noastră a stat de vorbă cu activistul civic Valeriu Pașa despre vizita controversată în R. Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin.

Valeriu Pașa: „Faptul că Dmitri Rogozin este acel membru al Guvernului Federației Ruse care curează, într-un fel, relația cu Republica Moldova este umilitor pentru statul Republica Moldova, pentru că este cel mai prost candidat la această funcție.”

Europa Liberă: Rusia a decis să fie responsabil de reglementarea transnistreană…

Valeriu Pașa: „Și statul Republica Moldova ar fi fost cazul să dea de înțeles foarte tranșant că domnul Rogozin nu este persoana potrivită, mai ales că nu are niciun fel de atribuții oficiale în domeniul politicii externe al Federației Ruse. Există…”

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Europa Liberă: De ce? A fost reprezentantul Rusiei la Alianța Nord-Atlantică…

Valeriu Pașa: „A fost pe timpuri, acum ocupă în Guvernul Federației Ruse o cu totul altă funcție care nu are nicio treabă cu diplomația, cu relațiile externe. Și chiar dacă ar fi fost așa, domnul Rogozin a fost una dintre persoanele care ilegal a luptat cu arma în mână împotriva Republicii Moldova în războiul din 1992 de pe Nistru. Și să accepți o astfel de persoană ca partener de negocieri în discuții este, cel puțin, umilitor.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:53 0:00
Link direct

Europa Liberă: Combatanții de la Nistru, cei care au luptat pentru integritatea și independența Republicii Moldova, au anunțat că vor merge la Aeroportul Internațional pentru a nu-i permite intrarea în Republica Moldova vicepremierului Rogozin.

Valeriu Pașa: „Și bine vor face. Este firesc. În mod normal, ar trebui să pună presiune foarte mare și pe autorități și aici nu mă refer doar la președintele Dodon care, chiar dacă deține o funcție oficială în stat, își continuă această retorică extrem de populistă pentru un anumit public care este un public, hai să spunem așa, captiv al mass-media din Federația Rusă care este retransmis aici, în Republica Moldova.

În acest sens, chiar și aceste mișcări pe care le face în ultima perioadă Ministerul de Externe sunt oricum mai mult parte a unui joc politic, joc de imagine între Partidul Democrat și Igor Dodon și nicidecum niște acțiuni de stat. Iar acțiuni de stat ar fi fost cazul ca - poate, nu chiar să fie declarat persona non-grata, deși după toate ce și-a permis era cazul - dar să se dea foarte clar de înțeles încă foarte de mult, de la bun început când a apărut acest Rogozin în toată această schemă de comunicare oficială între Republica Moldova și Federația Rusă, că nu este persoana potrivită. Este vicepremier responsabil pentru sectorul industriei militare și industriei grele din Federația Rusă. Ce treaba asta are cu Republica Moldova?

Altceva este că sunt certe și din ce în ce mai transparent prezentate în mass-media interesele economice, personale, ale lui Dmitri Rogozin în Transnistria, ceea ce vorbește din ce în ce mai mult despre faptul că el ar avea niște interese directe în menținerea acestor scheme, în special, care țin de energetică. El s-a implicat și iarăși absolut în afara oricărui cadru instituțional care ar fi logic. Da, Rogozin cu Dodon la Sankt Petersburg negociază reluarea procurării de energie electrică de la Cuciurgan. Ce treabă au aceștia doi cu astfel de negocieri? Președintele Dodon nu are niciun fel de influență și nu trebuie să aibă asupra celor care procură energie electrică, respectiv Ministerul Economiei, care organizează acest proces, compania de stat „Moldelectrica”, și cu atât mai mult asupra difuzorilor.

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Pe de altă parte, aceeași centrală de la Cuciurgan este o întreprindere privată care aparține, deși ilegal, conform legilor Republicii Moldova, RAO-EES, o altă companie. Ce treabă au să se implice ăștia doi în toată povestea asta? Este parte a acestei deinstituționalizări depline a procesului decizional în tot ce ține de Republica Moldova și dosarul transnistrean. Aceste achiziții de energie nu sunt o excepție, din păcate. Deciziile se iau de cine vrei, numai nu de persoanele care sunt angajate sau numite să se ocupe de asta.”

Europa Liberă: Pe moment, relația dintre Chișinău și Moscova este în evoluție sau în involuție, ținând cont de faptul că Igor Dodon înțelege într-un anume fel cum ar trebui să se dezvolte cooperarea moldo-rusă, iar guvernarea insistă pe ideea că cooperarea trebuie să fie reciproc avantajoasă, în interesele ambelor părți?

Valeriu Pașa: „Retorica guvernării de la Chișinău s-a modificat în ultima perioadă pe una ceva mai agresivă, dar în principiu este ceea ce s-a întâmplat și în ultimii cel puțin 15 ani. Cu începere din 2002, iată, sunt 15 ani de această relație, unde de fațadă, adică pentru public, atât pentru publicul din Federația Rusă, cât și pentru publicul din Republica Moldova, de ochii partenerilor externi, se discută și se spun niște lucruri, câteodată foarte tari, declarații belicoase și de o parte, și de alta, iar în spate se desfășoară scheme de la care au de suferit economic, în primul rând, cetățenii din Republica Moldova, dar și cetățenii din Federația Rusă.

Aceste cantități cosmice de gaz natural livrat în regiunea transnistreană, care nu este achitat, și prin intermediul lui este finanțată această regiune secesionistă, sau mai bine spus, așa-numitele autorități, bugetul din Transnistria, sau au de beneficiat tot felul de oligarhi ruși, care deposedează companiile statului rus de bani. În primul rând, același „Gazprom”. Cum s-a întâmplat în cazul acestei întreprinderi enorme de la Râbnița, care a aparținut mai mulți ani la rând lui Alișer Usmanov și care achita prețuri derizorii pentru gaz; din contul acesta își permitea niște prețuri foarte concurențiale pentru producția de metal, pe care o exporta în Europa și pe piețele internaționale și din profitul acesta a avut de câștigat cel puțin un miliard și jumătate de dolari.

Valeriu Pașa
Valeriu Pașa

Deci, vorbim despre sume astronomice care efectiv s-au spălat, au fost furate de la „Gazprom” prin intermediul acestei Transnistrii, sunt contabilizate acum în contul acestei datorii a „Moldova-Gaz” pe care Igor Dodon, iată, vedem că se duce la Sankt Petersburg sau la Moscova și declară că este datoria Moldovei, când, de fapt, este vorba despre o schemă prin care oligarhii ruși, așa cum fură în Federația Rusă, așa în Republica Moldova, concret în Transnistria, la fel fură bani din „Gazprom”. Băieții aceștia se ocupă de tot felul de scheme, dar de fațadă ne prezintă tot felul de lupte imaginare între ei.”

Europa Liberă: Dar această prezență a lui Igor Dodon împreună cu Dmitri Rogozin în stânga Nistrului dă bătăi de cap celor de la guvernare?

Valeriu Pașa: „Asta este o acțiune cu siguranță coordonată între Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, astfel încât să crească această imaginară luptă între Președinție și guvernare și să devină un motiv în plus pentru a arăta, în primul rând, partenerilor externi, dar și unei părți mici din electoratul din Republica Moldova că iată cât de periculos este Igor Dodon, că este un antinațional, că este pro-rus și astfel încearcă să se legitimeze, în special, după ce au făcut această mișcare absolut neinspirată cu modificarea sistemului electoral.”

Europa Liberă: Bine, dar cea mai recentă nemulțumire din partea Rusiei, exprimată în cadrul Dumei de Stat după ce Parlamentul de la Chișinău a reactualizat această declarație privind retragerea armatei ruse din estul Republicii Moldova, din stânga Nistrului?

Valeriu Pașa: „Și iarăși sunt doar niște declarații simbolice și de o parte, și de alta. Ce valoare reală sau ce impact real va avea această declarație a Parlamentului Republicii Moldova? Zero! Atâta timp cât Guvernul, numit în funcție de această majoritate parlamentară, toți cei care au votat pentru această declarație bine-mersi permite militarilor ruși tranzitul prin Republica Moldova, efectiv prin Aeroportul Internațional Chișinău, adică faptele…”

Europa Liberă: Dar Dmitri Rogozin pe unde vine?

Valeriu Pașa: „În mod firesc, deasupra teritoriului României, pentru că deasupra teritoriul Ucrainei Dmitri Rogozin este declarat persona non-grata și nici măcar n-o poate traversa. La Chișinău vedem că bine-mersi, vine când îi abate lui, măcar și cu avionul militar. Acum au fost aceste declarații ale Ministerului de Externe, să vedem cum va fi realitatea, dar Dmitri Rogozin este un populist arhicunoscut chiar și la nivelul Federației Ruse. Este un populist, respectiv își poate permite tot felul de show-uri politice. Dar, nu exclud că o să se ducă și o să sară cu parașuta deasupra Tiraspolului.”

Europa Liberă: Și dacă ați fi un demnitar de stat și ar trebui să-l primiți pe Dmitri Rogozin, să discutați, pentru că acesta este statutul celor care guvernează – să negocieze?

Valeriu Pașa: „Să negocieze…”

Europa Liberă: Ce mesaj i-ați transmite lui Dmitri Rogozin, dacă ați fi demnitar de stat?

Valeriu Pașa: „Cu Dmitri Rogozin, în calitate de vicepremier al Federației Ruse, Republica Moldova nu are ce discuta la nivel oficial. Trebuie transmis din partea Guvernului și pe linia Ministerului Economiei, pe această comisie interguvernamentală, și pe linia Ministerului de Externe că Dmitri Rogozin nu este persoană potrivită și dorită și cu cetățeanul Rogozin nu vor fi duse niciun fel de negocieri; să delegheze persoane conform statutului, adică reprezentanți ai Ministerului de Externe, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Comerțului din Federația Rusă.

Dacă vorbim despre colaborare, să se ocupe oamenii care sunt responsabili. Dmitri Rogozin nu negociază relațiile economice sau de altă natură între Federația Rusă și alte state. Doar în cazul Republicii Moldova este implicat.”

Europa Liberă: Scopul vizitei lui în Republica Moldova este să participe la cea de-a 25-a aniversare de la amplasarea forțelor de menținere a păcii în zona de securitate de la Nistru. Ce credeți, adică ce mesaj credeți că va aduce Dmitri Rogozin?

Valeriu Pașa: „Este același mesaj de umilință, de la care am pornit discuția, din partea Federației Ruse și personal a lui Dmitri Rogozin pentru Republica Moldova și face parte din această paradă de defilare a așa-numitei puteri și influențe a Federației Ruse. Deci, să puncteze încă o dată în plus faptul că sunt influenți, este zona de influență a Federației Ruse prin prezența în Transnistria. Este la fel un mesaj simbolic mai mult, și nu unul practic, dar, dacă vorbim despre lucruri practice, atunci primul lucru pe care ar trebui să-l facă autoritățile este să inițieze acțiunile de rigoare în privința președintelui.”

XS
SM
MD
LG