Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională respinge referendumul inițiat de Igor Dodon


Curtea Constituțională a spus astăzi că referendumul consultativ cerut de președintele Igor Dodon nu poate fi organizat pentru că întrebările propuse de șeful statului nu sunt de interes național. Instanța a declarat neconstituțional decretul prezidențial de convocare a referendumului pe 24 septembrie. Șeful statului ar fi vrut să afle dacă alegătorii sunt de acord ca el să aibă împuterniciri sporite pentru dizolvarea Parlamentului, să fie redus numărul de deputați, să fie anulată legea miliardului și înlocuită disciplina istoria românilor cu istoria Moldovei.

În decizia Curții Constituționale dată citirii de președintele acesteia, Tudor Panțâru, se spune între altele că întrebările sunt prea diverse și distincte pentru a putea fi puse în cadrul unui singur plebiscit.

De asemenea, instanța a spus că șeful statului nu are competența să convoace un referendum care implică modificarea Constituției pentru sporirea propriilor împuterniciri sau care vizează chestiuni științifice. Curtea Constituțională a luat decizia în urma unei sesizări din partea liderului liberal Mihai Ghimpu și altor liberali.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a spus că este o decizie „politică” prin care instanța ar fi interpretat Constituția în mod „abuziv și restrictiv”. Consilierul a spus că președintele Dodon își va anunțat în scurt timp pașii de mai departe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG