Linkuri accesibilitate

Igor Dodon își precizează intențiile politice într-un dialog cu presa, la Condrița


În dialog cu presa, de la reședința prezidențială Condrița
În dialog cu presa, de la reședința prezidențială Condrița

Președintele Igor Dodon a declarat, la o conferință de presă, că sâmbătă se va întâlni din nou cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, cu ocazia festivităților din regiunea transnistreană privind 25 de ani de la lansarea misiunii de menținere a păcii pe Nistru. În cadrul unei conferințe de presă la reședința prezidențială de la Condrița, Igor Dodon a mai declarat că vicepremierul rus Dimitr Rogozin, emisarul Kremlinului pentru regiunea transnistreană, a confirmat că va veni vineri la Chișinău, înainte de a participa la ceremoniile din regiunea transnistriană.

„Vom discuta tot ce ține de agenda comună, relatii comerciale, amnistia pentru migranții moldoveni și Transnistria”, a precizat președintele. Igor Dodon a mai spus că „în premieră” are intenția „să mergem împreună la Bender, sâmbătă”. După care, vor avea o întrevedere cu Vadim Krasnoselski.

Ministerul de externe de la Chișinău (MAIE) l-a convocat miercuri pe ambasadorul Rusiei, Farit Muhametşin, în legătură cu manifestațiile organizate în regiunea transnistreană. Un comunicat de presă al MAIE anunță că ambasadorului rus i s-a atras atenţia, în mod repetat, asupra „inoportunităţii organizării în mod unilateral a unor manifestaţii ”. Diplomația moldoveană consideră că „astfel de acţiuni pot prejudicia relaţiile moldo-ruse”,

Referitor la decorațiile pe care le acordă cu această ocazie, președintele a ținut să precizeze că acestea sunt numai pentru actuali și foști membri ai Comisiei Unificate de Control, nu pentru militari.

Președintele Igor Dodon a anunțat o serie de inițiative legislative pe care le va înainta, deși a recunoscut că domeniile vizate țin de prerogativele guvernului. La conferința de presă de la reședința prezidențială de la Condrița, Dodon a declarat că vrea să fie instituită, prin lege, datoria guvernului de a prezenta politica fiscală în iunie, iar bugetul în luna septembrie a fiecărui an. Dacă aceste date nu respectate, guvernul ar urma să fie demis. O altă inițiativă legislativă ar cere ca toate creditele externe să fie folosite numai pentru infrastructură.

Igor Dodon a declarat totodată că va cere guvernului să vină la toamnă în Parlament să explice cum au fost folosite creditele externe, pentru că întrebarea este „Unde-s banii ?” Dodon a mai anunțat că va bloca reforma spitalor, prin comasarea acestora, și majorarea creșterii vârstei de pensionare.

XS
SM
MD
LG