Linkuri accesibilitate

Curtea Constituțională se va pronunța joi asupra sesizării PL privind referendumul inițiat de președintele Igor Dodon


Curtea Constituțională va pronunța joi o decizie referitoare la referendumul din septembrie inițiat de președintele Igor Dodon. Miercuri, judecătorii Curții i-au audiat pe autorii sesizării de la Partidul Liberal, care au cerut anularea decretului privind organizarea în 24 septembrie a referendumului consultativ, și pe reprezentanții instituţiei prezidențiale.

Potrivit Radio Chișinău, liderul PL, Mihai Ghimpu, a argumentat în fața Curții că întrebările pe care vrea să le adreseze cetățenilor Igor Dodon ar fi de ordin politic și nu pot fi supuse unui referendum.

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi a spus că șeful statului este în drept să consulte alegătorii în chestiuni de interes național. Împotriva desfășurării referendumului s-au pronunțat și reprezentanții Guvernului, și ai Parlamentului.

Comisia Electorală Centrală a început deja pregătirile către plebiscit, deși Guvernul a anunțat că nu are bani pentru organizarea acestuia. Cetăţenii ar urma să fie consultaţi dacă sprijină anularea așa-numitei „Legi a miliardului”, acordarea de prerogative extinse pentru șeful statului, reducerea numărului de deputați și studierea în școli a „Istoriei Moldovei”.

XS
SM
MD
LG