Linkuri accesibilitate

Moscova și UE reacționează la decizia Congresului american de a introduce noi sancțiuni împotriva Rusiei


Pe traseul gazoductului North Stream 2
Pe traseul gazoductului North Stream 2

Noile sancțiuni împotriva Rusiei pe care Congresul american ar urma să le voteze marți sunt „contraproductive” și „dăunează” atât Moscovei, cât și Washingtonului, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La sfârșitul săptămânii trecute, cele două camera ale Congresului american au căzut de acord să impună noi sancțiuni Rusiei, concomitent cu o limitare a prerogativelor președintelui american de a le ridica unilalteral. Se pare că administrația Trump susține inițiativa care va fi votată pe 26 iulie în Camera reprezentanților. Legea include și sancțiuni împotriva Iranului și Coreea de Nord, din cauza recentelor sale teste cu rachete balistice.

Noile sancțiuni americane ar putea însă afecta mari proiecte energetice, în care sunt implicate țări ale Uniunii Europene, începînd cu Germania. Motiv pentru care Berlinul a acuzat Statele Unite că prin aceste sancțiuni ar încerca să-și favorizeze companiile, pedepsind marile grupuri europene angajate în proiectul de gazoduct Nord Stream 2. La Bruxelles, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene a declarat că „vor fi activate toate canalele politice” pentru a soluționa problemele ridicate de noile sancțiuni americane și a reafirmat că în problema sancțiunilor este crucială „unitatea în cadrul G7”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG