Linkuri accesibilitate

Parlamentul de la Chișinău cere retragerea trupelor rusești


Militari ruși la postul de control de la Dubăsari
Militari ruși la postul de control de la Dubăsari

Parlamentul Republicii Moldova a adoptat vineri o declarație în care cere retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării. Declarația a fost votată de 61 de deputați reprezentând Partidul Democrat (PDM), Partidul Liberal Democrat (PLDM), Partidul Liberal (PL) și grupul Popular European. Comuniștii au lipsit, iar socialiștii au părăsit sala de ședințe în semn de protest.

Parlamentul „declară că staționarea continuă a trupelor Federației Ruse și întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituționale, în special privind independența, suveranitatea și integritatea permanente ale Republicii Moldova”, se scrie în declarația dată publicității astăzi, la împlinirea a 25 de ani de la semnarea acordului de încetare a luptelor și reglementare pașnică a conflictului transnistrean.

Deputatul socialist Vlad Bătrîncea a explicat boicotul fracțiunii sale prin faptul că declarația adoptată de Parlament ar fi „o provocare împotriva încercărilor de a remedia situația și relațiile cu Transnistria, întreprinse de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon”.

Președintele Parlamentului, Andrian Candu
Președintele Parlamentului, Andrian Candu

Președintele Parlamentului Andrian Candu a semnat, demonstrativ, în public, declarația legislativului prin care se cere retragerea trupelor rusești din R.Moldova. Declarația a fost adoptată la 25 de ani de la încheierea acordului de încetare a focului și soluționare pașnică a conflictului de pe Nistru.

„Dați-mi voie acum în public să semnez declarația pe care am adoptat-o astăzi. Asta pentru dl Rogozin, un fel de mesaj”, a spus președintele Parlamentului, citat de Agora.

Potrivit lui Candu, vicepremierul rus Dimitr Rogozin, emisarul special al Kremlinuui pentru regiunea transnistreană ar fi comentat pe Twitter că declarația Parlamentului ar indica faptul că R.Moldova „s-ar pregăti de război”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG