Linkuri accesibilitate

Gheorghe Brega: „Viitorul politic al lui Plahotniuc e foarte sumbru”


Gheorghe Brega
Gheorghe Brega

Opinia unui fruntaș liberal despre trecerea la votul mixt și despre ce se întâmplă în culisele guvernării.

Parlamentul a votat în lectură finală trecerea la un sistem electoral mixt. Din partidele din legislativ s-au opus comuniştii, liberal-democraţii și liberalii, ultimii foşti aliaţi ai PD-ului. Deputații PL au spus că reforma electorală este „o lovitură împotriva democraţiei”. Fost deputat şi fost vice-premier Gheorghe Brega, unul din fruntaşii liberalilor, vorbeşte despre ce se întâmplă în culisele guvernării.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:32 0:00
Link direct

Europa Liberă: Care e rolul și locul Partidului Liberal pe moment?

Gheorghe Brega: „Locul nostru e acolo unde noi ne aflăm, rolul este de a menține direcția europeană. Deci, eu înțeleg scepticii, criticii, care mulți ne-au blamat că am venit în coaliție cu PD-ul, dar vreau să vă spun sincer: La acel moment noi am discutat mult la partid – să venim în coaliție, să nu venim în coaliție; să facem coaliție cu PD-ul, să nu facem?... Am conștientizat destul de bine că o să pierdem mult noi, partidul, că o să fim blamați că ne ducem în coaliție cu Plahotniuc. Nu este vorba de Partidul Democrat, este vorba de Plahotniuc. Și atunci, am stat și ne-am gândit: Bine, dacă noi, ca partid liberal, nu ne ducem în coaliție, atunci înseamnă că pierdem vectorul european. Pierzând vectorul european, ce sens are să venim cu 10, 20, eu știu câți deputați acolo? Să vii în Parlament, să fii în minoritate și să pierzi vectorul european. Noi am decis atunci – foarte greu ne-a fost și dureros pe suflet – ca să fim în coaliție cu Plahotniuc, dar am conștientizat că o să pierdem mult.”

Europa Liberă: Dar acest rol pe care îl are domnul Plahotniuc de coordonator al coaliției majoritare în Parlament, cum l-ați înțeles?

Gheorghe Brega: „Păi, nu l-am înțeles nicidecum. El s-a autonumit ca coordonator; el ca atare n-a fost votat, n-a fost ales…”

Europa Liberă: Păi, dar el v-a prezentat pe Dvs. și în Statele Unite ale Americii când a întreprins vizită, și la Bruxelles?

Gheorghe Brega: „El s-a prezentat pe el acolo așa, dar nu ne-a prezentat pe noi. Eu, de pildă, sincer să vă spun, nici n-am știut că el este un fel de coordonator care trebuie să se ducă la Bruxelles să mă prezinte pe mine, pentru că nu se merită. E foarte obijduitor pentru mine a fost când am aflat că el mă prezintă pe mine ca coordonator. Eu, de pildă, nu eram de acord cu asta.”

Europa Liberă: Vă este clar cum duce Partidul Democrat care e la guvernare astăzi, cum duce Moldova în UE, pe calea integrării europene?

Gheorghe Brega: „Să fim oleacă mai realiști și să divizăm Partidul Democrat cu Plahotniuc. Da, Plahotniuc este liderul Partidului Democrat; știm și în ce mod a fost înlăturat Lupu de la conducerea partidului, cunoaștem toți, dar totodată vreau să menționez că în Partidul Democrat sunt și câțiva oameni înțelepți. Sunt deputați care înțeleg destul de bine și fac contra voii sorții unele lucruri, contra dorinței lor. Totodată sunt și miniștri. Am avut ocazii cu ei și în calitate de viceprim-ministru, și în calitate de prim-ministru interimar să conlucrez, sunt și acolo niște miniștri înțelepți care înțeleg, dar dau din umeri și spun: Ce avem de făcut? Așa vrea șeful. Asta-i realitatea și acum ce să spunem că Partidul Democrat, dar care-i Partidul Democrat? Ei conduc, ei au acolo câți au, câțiva deputați, dar restul îs…”

Europa Liberă: Azi s-a anunțat în Parlament că au 41 de deputați.

Gheorghe Brega: „Păi, ei au pe hârtie, dar în realitate nu-s ai lor. Hai să luăm – cei 15 comuniști, cei șapte de la PLDM sau opt, câți îs ei.”

Europa Liberă: Ei toți astăzi se numesc deputați democrați, pentru că fac parte din fracțiunea PD.

Gheorghe Brega: „Păi, da, ei se numesc așa, că așa ei trebuie să se numească. Că eu m-am uitat la ei și am analizat: majoritatea îs cu pufușor pe botișor, dar ei nu reprezintă voința oamenilor care i-au votat pe ei nefiind în Partidul Democrat. Aceștia-s oameni impuși, cumpărați, șantajați, care sunt acum în Partidul Democrat.”

Europa Liberă: Dar PL astăzi și-a dat seama că a fost folosit de către PD sau de către fruntașii PD?

Gheorghe Brega: „Valentina, nu că am fost folosiți, e greu de spus cine pe cine a folosit, pentru că poate noi i-am folosit într-o măsură oarecare că nu i-am dat voie chiar imediat atunci să facă coaliție cu socialiștii și atunci, vai de capul nostru ce era astăzi – nu mai discutam noi cu Dvs. la Radio Europa Liberă. Într-o măsură oarecare și ei ne-au pus ca o umbrelă pentru Uniunea Europeană, precum că, iată vedeți, și PL-ul… Și vreau să vă spun că la început noi multe lucruri le-am impus pe calea dreaptă. Le-am spus: Domnilor, așa nu se face, asta nu-i Uniunea Europeană concretă ș.a.m.d., cu toate că ne era clar. Sincer să vă spun, mie îmi era clar că ei într-o bună zi au să cumpere deputați din diferite partide, au să-i șantajeze, au să aibă cum au și acum – 40 sau câți au; chiar și de la noi pe doi i-au luat așa, prin Șalaru, care nu-i departe de Plahotniuc, vreau să vă spun, tot acolo, într-aceeași căruță cred că au să se găsească degrabă. Și el este șantajat, are și el păcate, pufușor pe botișor. Și asta pentru noi nu era mare problemă că într-o bună zi au să… Dar am încercat să aducem într-o albie așa cât de cât curată, pentru că mie foarte greu mi-a fost. Sincer să vă spun, mie mi-a fost foarte greu, eu eram ca un schin în gât la fiecare dată, la orișice ședință operativă. Voi nu vedeați ședințele operative de luni, prezidiumurile de vineri; ei sunt șase la prezidium, eu eram unul, ei șase și a fost foarte greu. Într-o vreme chiar i-am spus lui domnul Ghimpu: „Aș vrea, Mihai, să lepăd. M-am săturat”, înainte de Crăciun. „Măi, mai rabdă. Eu o să încerc să vorbesc cu ei, să-i aduc la realitate, să-i trezesc. Poate s-or schimba, poate vor face…” Ei, cu părere de rău, n-a fost așa.”

Europa Liberă: 74 de deputați au votat reforma electorală. PL-ul s-a împotrivit. PL-ul, comuniștii și liberal-democrații au și părăsit sala de ședințe a Legislativului. În folosul cui s-a votat această lege electorală?

Gheorghe Brega: „Dacă pe cineva uimește faptul că astăzi a fost votată în lectura a doua, pe mine nu. Mie îmi era clar de mult că ei au să meargă până la capăt, pentru că pe dânșii nu-i interesează în care parte mergem. Pentru că, dacă n-o să vină finanțare din exterior, o să fie sărăcie. Numai două miliarde de la acestea o sută de milioane, două miliarde și ceva o să fie deficitul bugetar. Cu toate că el și așa este.”

Europa Liberă: Vă referiți la suportul care urma să vină…

Gheorghe Brega: „La suportul Uniunii Europene, da.”

Europa Liberă: …din partea Uniunii Europene, 100 milioane de euro?

Gheorghe Brega: „Eu așa logic când o iei… 100 de milioane de euro, dar dacă n-o să vină, dar, logic, după toate declarațiile Consiliului Europei, Parlamentului European, desigur că ele n-au să vină. O să fie o sărăcie, n-o să fie pensii. Posibil în unele luni nici pensii să nu fie, nici salarii să nu fie. Nu-i doare în cot, pentru că ei trăiesc bine. Problema e care? Cu orice preț, ei trebuie să se mențină la putere. Și-i înțeleg. În caz contrar, situația-i foarte gravă pentru ei, dacă ei nu se mențin la putere. Părerea mea e că acum ei au votat; socialiștilor li-i convenabil, ei speră să ia peste 50 la sută. Aceștia tot speră, prin banii pe care au să-i pompeze prin unii reprezentanți așa-zis uninominal ș.a.m.d., ei speră tot să ia 50 la sută. Acum au să rămână să se lupte între ei doi. Eu cred că degrabă Dodon o să aibă probleme.”

Europa Liberă: O să se ajungă la impeachment sau…?

Gheorghe Brega: „O să ajungă la impeachment, pentru că ei înțeleg destul de bine că Dodon o să ia mai mult ca ei, dar Plahotniuc nu-i învățat să fie condus de cineva. Și încă de Dodon.”

Europa Liberă: Dar dacă se ajunge la impeachment, atunci îl victimizează pe domnul Dodon și el poate să câștige și mai multă simpatie din partea alegătorilor?

Gheorghe Brega: „Nu-l victimizează, pentru că așa scenariu, îmi închipui eu c-o să fie – o să aibă dosare penale de cele vechi scoase, chiar și Voronin nu demult iarși l-a învinuit de trei milioane, o să fie înlăturat, o să fie…”

Europa Liberă: Trei milioane de pe timpul?...

Gheorghe Brega: „Trei milioane de euro de pe vremea lui Voronin, când el era prim-viceprim-ministru la Greceanîi, când a semnat acordul cu „Moldova-Gaz”, unde ne-a jefuit pe noi cam aproximativ cu 100 de dolari mia de metri cubi de gaz. Privatizarea hotelurilor, privatizarea tuturor bunurilor din Ucraina. Asta tot îi Dodon.”

Europa Liberă: Dar de ce mai degrabă credeți într-o antagonizare a relațiilor dintre majoritatea parlamentară și președinte, și nu o apropiere?

Gheorghe Brega: „N-o să fie nicio apropiere, pentru că asta-i imposibil; asta-i o apropiere de-acum mimată, e un joc comun al lor, dar vine dictat de Plahotniuc. El nu-i învățat să piardă. El e învățat să câștige. El nu poate trăi fără dușmani, el nu poate trăi fără ca cineva să fie vinovat. El nu poate să nu înlăture. El o să facă așa cum, iată cum cu Dorin Chirtoacă. Scopul nu era al lui pe Dorin, că n-are ce-i impune. Scopul era să-i ia Primăria și să-l înlăture pe Dorin, ca instanță de judecată să se pronunțe că vreo patru-cinci ani de zile n-are dreptul să participe la alegeri, n-are dreptul… pentru că el reprezintă un pericol destul de mare pentru același Plahotniuc.”

Europa Liberă: Dar atunci când ați făcut parte din coaliția majoritară, de ce nu i-ați spus aceste lucruri domnului Plahotniuc?

Gheorghe Brega: „Mie nu-mi plăcea să mă duc la Consiliul alianței, pentru că acolo așa era – dacă zicea Plahotniuc să taci, afară de Ghimpu, nimeni nu spunea nimic. Dacă-i spunea lui Diacov „Taci!”, Diacov tăcea, dacă-i spunea lui Lupu „Taci!”, toți tăceau; nici un ministru, nici un deputat nu îndrăznea un cuvânt să spună. Eu m-am luat la harță de vreo două ori cu el și probabil că pe urmă nici nu m-au mai invitat. Drept că pe urmă, deseori a folosit momentul: „Cum a spus domnul Brega”. Eu îi spuneam domnului Ghimpu: „Nu-i a bine, dacă el te laudă. Când te laudă dușmanul, nu-i bine.”

Europa Liberă: Se decide acum încotro Moldova - cu Estul, cu Vestul?

Gheorghe Brega: „Oficial se decide încotro, pentru că în 2018, dacă Plahotniuc nu reușește până în 2018 să-l înlăture pe Dodon definitiv de la putere și definitiv să-i interzică de a participa, într-adevăr se decide – Estul sau Vestul? Țineți minte: Lucoarea vine de la Est? Cu părere de rău, acum am conștientizat că de la Est vine numai debilismul și comunismul.”

Europa Liberă: Această divizare a societății e mai pronunțată ca niciodată. Mai poate fi unită societatea Moldovei și ce idee ar putea să consolideze această societate?

Gheorghe Brega: „Divizarea societății a devenit acum și mai dură, și mai gravă, și mai profundă decât a fost până acum, pentru că atât dintr-o parte, cât și din alta cei care vreau spre Vest, spre Est spun minciuni; oamenii la noi cred numai în minciuni și cred într-aceea ce vor să audă, în pofida…”

Europa Liberă: Dar e vina politicienilor…

Gheorghe Brega: „Sigur, sută la sută!”

Europa Liberă: …fiindcă această clasă politică a făcut ca minciuna să fie pusă în capul mesei.

Gheorghe Brega: „Corect, corect, în capul mesei… Sunt de acord cu Dvs. Eu țin minte când…”

Europa Liberă: Vă presărați cenușă pe creștet?

Gheorghe Brega: „Eiii… Eu într-o măsură oarecare sunt obligat tangențial să-mi presor și eu, pentru că… dar unde și am fost, nicăieri când m-au întrebat: Da ce-o să faci pentru satul nostru, dacă te votez? Zic: nimic. Unica ce vă pot spune – o să mă strădui să fac ceva bun, dar nu vă promit nici drumuri, nici acoperișuri, nici grădinițe reparate, nici școli, nimic nu vă promit, pentru că știam că asta este imposibil. Dar să le spui oamenilor minciuni ca să te voteze și pe urmă cu ce față să te duci la ei?... Eu nu le-am promis niciodată. Dar aici se promite. Aici se promite marea și sarea!”

Europa Liberă: Cine înlătură dezbinarea și aduce unirea în Republica Moldova?

Gheorghe Brega: „Numai conștiința națională, când oamenii se vor trezi și vor înțelege destul de bine cine sunt – de ce suntem un stat artificial, de cine suntem creați, care e scopul să ne mențină sub umbrela asta de minciuni, care e scopul celor de la Est, pentru ce ei luptă aici, pentru ce pompează - așa am auzit că trei milioane de dolari în fiecare lună Dodon primește pentru fel de fel de șmecherii -, până când Procuratura n-o să fie Procuratură independentă, până când justiția n-o să fie independentă… Dar azi ce avem? Azi, Procuratura, majoritatea, nu vreau să obijduiesc toți procurorii; cunosc băieți și sinceri, onești, cunosc și judecător sinceri, onești, dar majoritatea fac ceea ce fac, ceea ce le dictează. Toți sunt la butoane, la punct puși, la salariu… Ai să faci așa cum am să-ți spun… Asta-i toată situația. Și atâta timp cât n-o să avem o justiție corectă și o conștiință națională bine dezvoltată ca cetățenii noștri să înțeleagă că nu e cazul ca noi să fim în altă parte decât acasă, în România, pentru că suntem un stat artificial creat, atâta timp n-o să avem nimic.”

Europa Liberă: Care vă este reproșul cel mai mare și regretul?

Gheorghe Brega: „Față de mine însumi?”

Europa Liberă: Față de Dvs. și față de statul Republica Moldova?

Gheorghe Brega: „Reproșul cel mai mare (râde)… este față de mine, că m-am băgat iarăși în politică. În 2005, datorită lui Ghimpu și datorită lui Dorin Chirtoacă – băiat tânăr, cu cap, o minte bine dezvoltată, capul limpede – asta este, pentru că m-am retras din politică în ‘94 și m-am jurat că n-o să mai revin. Dar am revenit. În rest, din activitatea mea ce pot să vă spun? Îmi pare rău că n-am putut face ceea ce am vrut să fac, că n-am reușit să facem și Unirea… Îmi pare rău că n-am reușit să facem ceea ce trebuia să facem pentru popor, pentru cetățeni…”

Europa Liberă: Dar vă reproșați că, totuși, l-ați susținut pe domnul Plahotniuc?

Gheorghe Brega: „Eu socot că Plahotniuc ne-a susținut pe noi pentru a merge mai departe spre vectorul european. În caz contrar, vă spun: dacă făcea atunci coaliție cu Dodon, era mult mai grav decât acum.”

Europa Liberă: Și dacă o face acum, în 2018?

Gheorghe Brega: „N-o s-o facă în 2018, pentru că Dodon o să ia mult mai mult ca el și lui nu-i place să fie în minoritate. El vrea să fie în majoritate. Dacă el n-o să aibă majoritate, Dodon până la alegeri o să fie dus oleacă la răcoare. El nu poate ca el să fie condus de Dodon. Hai, fiți serioși, acesta nu-i omul acela care… El trebuie să conducă tot, nu vedeți că el îi învățat toată republica s-o conducă?”

Europa Liberă: Și cum vedeți viitorul ca și politician al domnului Plahotniuc?

Gheorghe Brega: „Viitorul lui e foarte sumbru.”

XS
SM
MD
LG