Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon critică în termeni duri declarația Dumei de la Moscova cu privire la regiunea transnistreană


Igor Dodon
Igor Dodon

Președintele Igor Dodon a criticat declarația Dumei de Stat de la Moscova, în care deputații ruși și-au exprimat îngrijorarea față de ceea ce au numit „tendințe negative în evoluția situației privind Transnistria”.

Într-o postare pe Facebook, șeful statului a afirmat că „tentativele de a exercita presiuni, indiferent din ce parte ar veni acestea, vor avea un efect invers în problema reglementării transnistrene”. „Tensionarea situației nu este decât în interesul adversarilor apropierii și reîntregirii celor două maluri ale Nistrului”, a scris Dodon.

În opinia sa, un progres semnificativ în soluționarea conflictului se poate obține doar pe calea compromisului reciproc, a motivației economice, dând dovadă de tact în negocieri, iar acest lucru ar trebui să-l înțeleagă toate părțile implicate.

Igor Dodon consideră că „toate eforturile pe care le întreprinde Chișinăul pentru crearea unui spațiu economic și juridic unic”, pe ambele maluri ale Nistrului, trebuie să continue, întrucât ar fi niște „etape importante ale procesului de reintegrare a țării”, lucru pe care, în opinia sa, trebuie să-l înțeleagă, în primul rând, „reprezentanții puterii de la Tiraspol”.

„Mișcarea noastră trebuie să fie în ambele sensuri și nu unilaterală, prin urmare, așteptăm o implicare mai constructivă în toate procesele de negocieri”, a mai scris Igor Dodon în mesajul său.

Șeful statului consideră că rolul Rusiei în consolidarea integrității teritoriale și a statalității Moldovei este unul „imens”, iar o Moldova „reîntregită, neutră și prosperă” ar fi o garanție a neadmiterii prezenței NATO la Nistru.

Declarația Dumei de la Moscova din 7 iulie a fost criticată și de ministerul de externe de la Chișinău.

Parlamentarii ruși susțin, între altele, că Chișinăul și Kievul ar fi instituit o blocadă regiunii transnistrene, inclusiv prin crearea posturilor comune de control moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean al frontierei. În declarația Dumei de stat a Rusiei se mai afirmă că Moldova și Ucraina ar crea obstacole în activitatea pacificatorilor ruși și a Grupului Operativ de Trupe Ruse din regiunea transnistreană.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG