Linkuri accesibilitate

Piața centrală de la Chișinău între două meserii: agricultură și negustorie


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:52 0:00
Link direct

Decizia administraţiei Pieţei centrale din Chișinău din centrul capitalei de a-i obliga pe comercianții ambulanţi să-şi vândă marfa la tarabe autorizate îi nemulţumeşte pe micii producători agricoli. Ei spun că locurile din piaţă ar fi ocupate deja de angrosişti, iar ei se văd nevoiţi să-şi vândă marfa la mese pe lângă care nu prea trec cumpărători. Din cauza acestei confuzii, perdanți sunt consumatorii, cum veţi asculta din reportajul Dianei Răileanu:

Străzile din preajma Pieţei centrale s-au debarasat de nelipsitul vacarm oriental. După recentele razii poliţiste pietonii nu mai sunt puşi în situaţia să facă slalom printre căldările cu vişine şi lăzile cu castraveţi. Unor oraşeni le convine că autorităţile în sfârşit i-au zburătăit pe vânzătorii ambulanti, alţii dimpotrivă tânjesc dupa ţăranii adevăraţi cu feţele arse de soare și cu mâinile crăpate de umblatul prin ţărână. Astăzi, pe străzile centrale pot fi observaţi doar cântăreţii ambulanţi.

Desi străzile adiacente pietei centrale sunt supravegheate de patrule de poliţişti vânzătorii cei mai descurcăreţi încearcă să ocolească interdicţia de a vinde marfa de pe bordură.

Ei cară după ei căldările cu fructe şi legume de-a lungul pieţei în speranţa că vor fi opriţi de vreun cumpărător. Vânzătoarele se adună în grupuri a câte patru-cinci persoane ca sa riposteze mai lesne dacă sunt luate la întrebări de politisti.

Am surprins un asemenea grup îndărătul pieţei. Unele vindeau brânzeturi, altele păstăi şi roşii:

„Noi nu avem unde vinde, trebuie să facă loc să facă loc pentru brânză în piaţa centrală. Nu îţi dă voie să vinzi un boţ de brânză! De ce ne alungă de ici cole?”

Europa Liberă: Da prăvălia din piaţă de ce nu vă convine?
„Acolo se duc optovicii, care nu au vacă. Trebuie să facă ca să poată vinde omul care produce marfa, nu să o dau pe degeaba. Să facă pieţe pentru oamenii de la sate.”

„Să nu vindă în piaţă chiloţi şi lifcishi (sutieni), crască, sherărit şi nebunii de-a lor, maşini de stropit! Să le ducă la marginea oraşului, unde au dus tehnica. În piaţa centrală să fie producţie: lactate, ouă, fructe şi legume”.

Europa Liberă: Dvs achitaţi taxa când stăteați pe marginea drumului?

„Normal că îl achitam! 12 lei! La televizor s-a spus că în pavilion locul e 12 lei. Am intrat în pavilion şi mi s-a cerut 35 de lei. Am vândut două boţuri de brânză în pavilion şi alte două am fost nevoită să le vând în stradă. Era jumătate la trei şi trebuia să plec acasă. Am fost nevoită să ies în stradă să le dau ca să nu trebuiască să le duc acasă înapoi. 35 de lei am achitat taxa”.

Mulţi dintre cei care comercializau marfa pe străzile adiacente pieţei centrale erau târgoveţi de la sate, cei care vindeau ce creşteau pe dealuri sau prin grădini. Vânzătoarele cu care am stat de vorbă se plâng că pierd competiţia cu angrosiștii care le cumpara marfa la preţuri de nimic dupa care scot profituri nemeritate.

„Marfa noastră nu avem unde o da. S-o dăm optom (la grămadă)? Mi s-a spus cinci lei, vrei?”

Europa Liberă: Păstăile?

„Da, cu cinci lei, dă-le şi du-te acasă, dar în piaţă le vând cu 20 lei sau 15-18 lei, mai ieftin nu găsiţi. Unde-i dreptatea? Eu muncesc iar iei vin, îmi iau marfa, o vând şi fac bani. Am zis: să se răscoale tot ţăranul care vine, nu-i ajută nici poliţia şi nici batalioanele din toată Republica Moldova. Să ne permită dacă am achitat taxa, să ne lase să lucrăm pe un loc, să nu ne poarte şi să ne alunge în mijlocul pieței, unde nu merge nici un om. Înainte aici au fost răţi şi le-au făcut piaţă aparte pentru păsări. Tot aşa să scoată fierul şi să facă piaţă pentru fier. Aici să fie piaţă agricolă, oamenii să poată vinde o roşie, un castravete, să avem fiecare locul lui”.

Cei mai mulţi dintre cumpărători se declară solidari cu ţăranii şi sunt nemultumiţi de intermediarii care saltă preţurile:

„Parcă-i mai bine. E mai liber, mai curat, e mai bine de trecut, dar altfel trebuie să te baţi unul în altul. Dar unde ei vând acum?”

Europa Liberă: Care în piaţă, care stau pe la colţuri…

„Şi asta-i rău, că ei aduc proaspăt de acasă, dar sunt nevoiţi să dea marfa la angrosişti. Cel care se chinuie vând cu copeici, iar ceilalţi vând cu bani ca să le iasă lor.”

Europa Liberă: Dvs în calitate de cumpărător, cum credeţi, care-i soluţia?

„Să nu fie perekupşişi (angrosişti). Să dea voie oamenilor să vândă ceea ce el produce. Ar trebuie să vândă munca lui la preţ just, nu pe copeici, însă angrosiştii ţin preţul”.

„Totul este corect, în sfârșit guvernarea a făcut ceva util: a rugat oamenii să elibereze străzile. Este mult mai liber şi priveliştea e alta. Pe de altă parte, avem o mare problemă: oamenilor trebuie să li se creeze condiţii de muncă. Mese acoperite, or, astăzi toţi se înghesuie în piață. Eu sunt de acord cu faptul că nu trebuie să vândă pe drumuri, însă în piaţă tot îşi pun marfa pe asfalt. Nu este bine asta.”

Cei câţiva târgoveţi cu care am stat de vorbă în preajma pieţei centrale, spun că lucrurile s-ar aranja dacă primăria ar amenaja iarmaroace sezoniere de pe acum, şi nu toamna târziu ca să ajungă în ştirile de la televizor.

Iar ţăranii care muncesc pământul să aibă prioritate. Or ei sunt lesne de deosebit, astă dacă doreşti, de bună seamă.

Previous Next

XS
SM
MD
LG