Linkuri accesibilitate

Vladimir Socor: „Guvernarea actuală ține Republica Moldova ostatică” (VIDEO)


Vladimir Socor: „Guvernarea actuală ține Republica Moldova ostatică”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:27:40 0:00
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:21:42 0:00
Link direct

Mesajul demnitarilor occidentali care au criticat actuala putere de la Chişinău pentru că vrea să schimbe sistemul electoral nu este luat în serios de parlamentari, îndeosebi de cei democraţi, crede analistul de la Jamestown.

Europa Liberă: Dvs. ce credeți despre insistența guvernării de a modifica cu pași rapizi sistemul electoral?

Vladimir Socor: „Sistemul electoral bazat pe liste proporționale asigură reprezentativitatea cea mai largă a alegătorilor. Este sistemul acceptat în Europa civilizată. Puterea actuală, împreună cu opoziția teatrală a Partidului Socialiștilor doresc să schimbe acest sistem pentru a transforma Republica Moldova într-un sistem de două partide…”

Europa Liberă: În Parlament este consens în cadrul unei majorități largi – 74 de deputați au votat comasarea celor două proiecte de lege ale socialiștilor și democraților și au făcut un singur proiect care și în a doua lectură ar putea să acumuleze 74 de voturi.

Vladimir Socor: „Da. Pe cine este bazată această majoritate? Este bazată pe partidul corupției, mă refer la partidul condus de domnul Plahotniuc, partidul pro-moscovit condus de domnul Dodon și acea masă considerabilă de deputați din Parlament care au fost fie momiți, fie atrași în alte feluri, fie șantajați de către partidul domnului Plahotniuc să se alăture acestei majorități. Deci, nu este o majoritate reprezentativă a populației, este o majoritate reprezentativă a domnului Plahotniuc împreună cu partidul pro-moscovit. Anume aceste partide doresc schimbarea în forma propusă.”

Europa Liberă: Legislativul a cerut opinia Comisiei de la Veneția. Comisia de la Veneția a și trimis la Chișinău recomandările pentru eventuala modificare a acestui sistem electoral. Cum ați înțeles Dvs. că cei de la Chișinău, puterea, au reușit să citească litera și spiritul acelor recomandări?

Vladimir Socor: „Eu cred că puterea actuală de la Chișinău nu a citit deloc corect, sau dacă a citit corect, poate a și citit corect, dar se preface că nu a citit corect, verdictul Comisiei de la Veneția este complet negativ. Nu recomandă această schimbare și propune…”

Europa Liberă: Așa și scrie – nerecomandabil.

Vladimir Socor: „Da, nerecomandabil. Și explică un șir întreg de considerente pentru care Comisia de la Veneția a avizat acest proiect negativ.”

Europa Liberă: Și dacă autoritățile care insistă pe nevoia modificării sistemului electoral iau în calcul toate aceste recomandări și ajung să voteze această lege de modificare a sistemului electoral?

Vladimir Socor: „Da, puterea face pe niznaiul, puterea se preface că nu a înțeles verdictul Comisiei de la Veneția. Puterea spune: Da, sunt niște amănunte de ordin tehnic, noi vom ține seama de niște amănunte…”

Europa Liberă: …tehnico-juridic.

Vladimir Socor: „Da, dar în temei vom vota legea și avizul negativ al Comisiei de la Veneția reprezintă un amestec în treburile suverane ale Republicii Moldova. Vreau să subliniez acest moment de cotitură. Guvernarea a ajuns la un moment de cotitură în istoria de după 1991 a Republicii Moldova. Pentru prima dată în 26 de ani, argumentul suveranității este formulat, îndreptat împotriva Occidentului.”

Europa Liberă: Iar declarațiile guvernanților sunt că duc țara spre UE.

Vladimir Socor: „Nu, ei spun că țin seama, că au orientare europeană, dar ei nu explică ce înseamnă „orientare europeană”. Pentru ei, orientarea europeană este o acoperire a confiscării statului, o acoperire a monopolizării și centralizării corupției. La fel și argumentul suveranității. Sub masca suveranității, gruparea de la putere, în frunte cu dl Plahotniuc, capturează statul și centralizează, organizează corupția în propriul ei beneficiu. Monopolizarea puterii sub masca suveranității naționale.”

Europa Liberă: Care va fi atitudinea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, dacă, eventual, se ajunge să fie modificat acest sistem electoral și dacă se ține doar parțial cont de aceste recomandări ale Comisiei de la Veneția?

Vladimir Socor: „Da, autoritățile de vârf ale Uniunii Europene au explicat clar că asistența financiară, continuarea acesteia va fi condiționată de aplicarea spiritului și a literei documentului de la Comisia de la Veneția. Aceasta o spun oficialitățile de vârf ale Uniunii Europene.”

Europa Liberă: Și din Statele Unite ale Americii a venit același mesaj adus de către Asistentul Adjunct al Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii, doamna Bridget Brink, cu ocazia aflării sale la Chișinău.

Vladimir Socor: „Desigur, și din Statele Unite. Da, așa este. Din nou, autoritățile o fac pe niznaiul, pentru că autoritățile, puterea s-a pomenit într-o situație pe care nu o prevăzuse. Puterea a considerat că poate să însceneze în continuare o confruntare falsă geopolitică cu Rusia și, în aceste condiții, Occidentul ar accepta matrapazlâcurile puterii. Asta a fost și rămâne până acum calculul puterii. Eu cred că puterea actuală nu este capabilă de a citi corect mesaje diplomatice și mesaje politice venite din partea Occidentului. Limbajul diplomatic nu este corect sau suficient înțeles la Chișinău.”

Europa Liberă: Admiteți că guvernanții, totuși, ar putea să renunțe la această asistență financiară din exterior, din Occident și să-și schimbe atitudinea față de Vest?

Vladimir Socor: „Nu. Nu cred că pot să renunțe. Asistența aceasta este vital necesară nu pentru populație; e necesară pentru menținerea guvernării la putere. E necesară pentru menținerea alianței de facto între dl Plahotniuc și dl Dodon. Pentru aceasta este necesar un nivel oarecare de asistență economică occidentală.”

Europa Liberă: Dar de ce credeți că este o alianță între dl Plahotniuc și dl Dodon?

Vladimir Socor: „N-aș spune că este o alianță formalizată, oficializată între domnii Plahotniuc și Dodon; aș spune că este o simbioză cum sunt simbiozele din natură, din biologie. Sunt animale care parazitează unele pe celelalte și care duc împreună o viață biologică în mediul respectiv, parazitând unele pe celelalte. Avem un fenomen asemănător în politica internă a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Domnul Socor, dacă ar fi Dvs. să stați față în față cu dl Plahotniuc, ce i-ați reproșa astăzi, unde a ajuns Moldova, de ce a ajuns Moldova și încotro trebuie să se îndrepte statul?

Vladimir Socor: „Ce i-aș reproșa, în primul rând, ar fi neînțelegerea a ceea ce înseamnă orientare europeană. Orientare europeană înseamnă nu monopolizarea corupției, ci stârpirea corupției din stat, dar nu monopolizarea ei cu înlăturarea tuturor grupărilor rivale. Orientare europeană înseamnă reforme, înseamnă descentralizarea puterii, înseamnă reformele economiei de piață, demonopolizarea diferitelor sectoare economice, înseamnă independența instituțiilor de drept și de reglementare, înseamnă un sistem politic onest, înseamnă demonopolizarea mass-mediei, înseamnă excluderea propagandei rusești și a canalelor de televiziune rusești din spațiul informațional al Republicii Moldova și înseamnă evitarea confruntărilor geopolitice, identitare din politica internă; în loc de aceasta, înseamnă edificarea unui consens național. În loc de aceasta, puterea condusă de dl Plahotniuc depinde strict de alimentarea controverselor identitare și geopolitice, de polarizarea, cu bună știință, polarizarea riscantă, cu bună știință, a tensiunilor din societate. Pe această tensiune se menține guvernarea dlui Plahotniuc.”

Europa Liberă: Și dacă ați discuta cu șeful statului, cu dl Dodon, care are argumentele sale de ce Moldova trebuie să se apropie de Federația Rusă și de ce insistă pe ideea ca în 2018 să câștige socialiștii, ca el să poată să ducă Republica Moldova în Uniunea Euroasiatică, ca să purceadă la federalizarea Republicii Moldova, ce ați discuta Dvs. cu dl Dodon?

Vladimir Socor: „Dlui Dodon i-aș spune următoarele lucruri: Dle Dodon, eu nu cred în sinceritatea declarațiilor Dvs. de a duce Moldova către Uniunea Euroasiatică, spre Rusia, spre Răsărit. Dvs. faceți asemenea declarații cu scopul de a mobiliza la maximum acea porțiune a electoratului care are sentimente prorusești, dar cu această porțiune Dvs. niciodată nu veți câștiga puterea. Această porțiune, din punct de vedere aritmetic, nu este suficientă ca să vă asigure Dvs., dle Dodon, dacă aș discuta cu el, ca să vă asigure Dvs. câștigarea puterii. Nu veți câștiga puterea cu această porțiune limitată a electoratului; veți asigura numai scindarea, dezbinarea permanentă a societății, pentru ca Dvs. să vă mențineți o porțiune mare din electorat – 1/3 sau 40 la sută și pentru asta veți plăti în mod deliberat și cinic prețul dezbinării societății Republicii Moldova cu pericole de destabilizare și de confruntare civilă. Dar Dvs., dle Dodon, dacă aș vorbi cu dânsul, dacă veniți la putere, cu siguranță că veți practica o politică de echilibru între Rusia și Uniunea Europeană. Veți avea nevoie mare de asistența financiară a Uniunii Europene; Rusia nu are mijloacele să vă susțină financiar, dle Dodon. Din aceste considerente, Rusia nici nu vrea să vă aducă la putere pe Dvs., dle Dodon. Rusia vrea ca Dvs. să fiți într-o situație de dependență parțială față de diferiți actori, ca să vă manevreze pe Dvs., dle Dodon, dacă veți ajunge la guvernare.”

Europa Liberă: Iar Domnia sa zice că e gata să-și sacrifice cariera politică în favoarea reîntregirii celor două maluri ale Nistrului. Iar reintegrarea presupune, așa cum zice dl Dodon, revenirea la grafia chirilică, introducerea Istoriei Moldovei ca obiect de studiu în instituțiile de învățământ și are o listă încă foarte mare.”

Vladimir Socor: „Nu cred că dl Dodon realmente urmărește aceste scopuri. Cred că aceste declarații urmăresc să mobilizeze la maximum partea din electorat la care m-am referit adineauri. Dl Dodon a renunțat la noțiunea de federalizare.”

Europa Liberă: Deunăzi, la Holercani, când s-a întâlnit cu jurnaliști de pe ambele maluri ale Nistrului, a revenit la această idee.

Vladimir Socor: „Eu cred că el vorbește despre statut special. E o deosebire. Rusia însăși nu mai discută despre federalizare. Rusia are acest proiect de statut special pentru Republica Moldova și pentru Donbasul ocupat de ruși din Ucraina. Rusia dorește un așa-zis statut special. Poate fi federalizarea sau poate fi altă formă, eticheta este statut special. Rusia știe că cuvântul federalizare este o sperietoare și în Ucraina, și în Republica Moldova și nu mai folosește acest termen; folosește termenul statut special. Sensul acestui termen urmează abia să fie definit prin negocieri. Rusia dorește să incapaciteze și Ucraina, și Republica Moldova, să le transforme în state neguvernabile, introducând statute speciale în diferite teritorii. Rusia are aceste proiecte numai în Ucraina și în Republica Moldova și dorește ca în Republica Moldova să creeze un precedent care să poată fi aplicat, ulterior, în Ucraina.”

Europa Liberă: În favoarea soluționării diferendului transnistrean, dl Dodon zice că se înscrie și acțiunea sa de ultimă oră privind retragerea strategiei de securitate națională. A trecut aproape un an și Parlamentul nici nu a pus-o în discuție. Între timp, ea putea fi demult votată. Ce credeți, spre ce duce acest gest al șefului statului?

Vladimir Socor: „Este încă unul dintre gesturile pur simbolice ale dlui Dodon. Votarea sau nevotarea strategiei securității naționale, de fapt, nu are nicio însemnătate practică. Însemnătate practică ar avea măsurile concrete, pe care Republica Moldova, deocamdată, nu le întreprinde; nu le-a întreprins de mulți ani din diferite considerente. Mai ales, din considerente de disfuncționalitate internă și incompetența multora dintre reprezentanții autorităților. Retragerea doctrinei de securitate națională este un gest pur simbolic, fără nicio valoare practică, una dintre acele găselnițe, pe care dl Dodon le caută tot timpul, ca să demonstreze că el este contra orientării prooccidentale în favoarea unei orientări prorusești. Deci, nu iau deloc în serios ideea de retragere a doctrinei de securitate națională, nicio însemnătate practică.”

Europa Liberă: Și dacă vorbim atât de mult despre cei care guvernează Republica Moldova, să ne referim și la cei care sunt în opoziție și mai ales să vedem ce răspuns aveți Dvs. la întrebarea cetățeanului simplu: Îi dăm jos pe cei în care nu mai avem încredere astăzi, dar pe cine îi aducem la putere?

Vladimir Socor: „Da, eu nu folosesc termenul opoziție cu referire la partidele PAS și Platforma DA. Eu denumesc aceste partide partidele consensului național, partidele consensului social. Ele nu sunt partide de opoziție. Ele reprezintă societatea împotriva autorităților corupte. Autoritățile au interesul să prezinte aceste două partide ca fiind de opoziție.”

Europa Liberă: Dar și noțiunea de opoziție extraparlamentară e încetățenită.

Vladimir Socor: „E încetățenită, e o noțiune abstractă, o noțiune artificială…”

Europa Liberă: Răspunsul Dvs. la întrebarea: Îi dăm jos pe cei care nu ne plac și-i aducem pe cine?

Vladimir Socor: „Da, cele două partide la care m-am referit – partidele PAS și Platforma DA – partide curate, partide care sunt în consens cu marea majoritate a societății, încă le lipsesc anumite atuuri clasice ale partidelor politice deplin construite și deplin dezvoltate, și anume: finanțare, resurse administrative în teritoriu, printre care, în primul rând, primari; acces cinstit și deplin la mass-media, la canalele de televiziune, acces cinstit și deplin la comisiile electorale – cea Centrală și cea locală -, o echipă de tehnocrați care să poată să-i convingă pe alegători că aceste două partide pot să preia ministere și pot să preia instituții de drept și de reglementare. Există un număr destul de impunător de specialiști tehnocrați în Republica Moldova, în general, reprezentând organizații neguvernamentale, institute, cu finanțare occidentală care nu se implică politic sau se implică prea puțin din punct de vedere politic și nu vor să se identifice cu Platforma DA sau cu Partidul PAS ca partide politice. Ei vor să rămână ONG-iști nepolitici. Anume aceste persoane care pot să gestioneze ministere și instituții de drept și de reglementare trebuie să fie prezente în viața politică, să se expună ca reprezentanți ai partidelor Platforma DA și PAS, pentru a convinge alegătorii că aceste partide au echipe guvernamentale. Și expunerea politică a acestor specialiști competenți, pe care eu îi stimez foarte mult, îi citesc în mass-media și în reviste de specialitate. Expunerea lor politică trebuie să aibă loc nu în campania electorală cu o lună înaintea alegerilor, dar cu un an înaintea alegerilor. În așa mod, încât partidele respective să fie deja construite cu câtva timp înaintea campaniei electorale.”

Europa Liberă: Atunci când îi întreb pe cetățenii de la firul ierbii cu ce frică trăiesc ei astăzi, mulți răspund la această întrebare că temerea cea mai mare e că se va ajunge la o confruntare civilă în Republica Moldova. Cum poate fi anticipată această stare de lucruri?

Vladimir Socor: „Da, riscul acesta există. O confruntare civică între diferite tabere – geopolitice, identitare – în Republica Moldova poate deveni o realitate pe care n-o dorește nimeni, dar poate deveni o realitate din cauza intereselor politicienilor din cele două partide – partidul lui Plahotniuc și partidul lui Dodon – de a parazita pe această stare de frământare în interiorul societății. Deocamdată, ei controlează această confruntare.”

Europa Liberă: Cum trebuie să reacționeze cetățeanul?

Vladimir Socor: „Cetățenii ar trebui să aibă majoritatea necesară, să nu se lase atrași sau implicați personal în controversele de tipul: Suntem proruși sau proeuropeni, suntem moldoveni sau români, sau vorbitori de limba rusă, suntem pentru Putin sau pentru Occident? Acestea sunt niște probleme artificiale, dar niște probleme care ating niște coarde sensibile ale sufletului multor cetățeni, iar partidele Democrat și al Socialiștilor, în modul cel mai cinic, ating aceste coarde sensibile din sufletul cetățenilor pentru a le face să vibreze într-un mod care-i avantajează pe politicienii din aceste două partide. Este o manevră foarte cinică din partea partidelor conduse de domnii Plahotniuc și Dodon. Supraviețuirea lor politică depinde de aceste dezbinări interne în societate, pe care ei, deocamdată, le controlează, dar ar putea să le scape de sub control.”

Europa Liberă: Câtă credibilitate are actualmente guvernarea în Occident?

Vladimir Socor: „În Uniunea Europeană, guvernarea actuală a pierdut orice credibilitate.”

Europa Liberă: De ce credeți așa?

Vladimir Socor: „Pentru că guvernarea actuală, pur și simplu, a mințit și a mințit de multe ori, s-a autodiscreditat încercând să mintă și să înșele…”

Europa Liberă: Când a mințit?

Vladimir Socor: „Atunci când a promis reforme, atunci când a promis eliberarea statului din captivitate, atunci când a promis lupta contra corupției care s-a transformat într-o luptă numai contra adversarilor guvernării, contra rivalilor guvernării; unii dintre care erau și ei corupți, unii dintre care fuseseră aliații actualei guvernări, partenerii de matrapazlâcuri ai actualei guvernări, cum e dl Platon. În cazul dlui Platon și al dlui Plahotniuc a avut loc un fel de răfuială în stilul interlopilor din lumea rusă.”

Europa Liberă: Dl Socor, și chiar Dvs. credeți că reprezentanții guvernării de la Chișinău pot minți partenerii de dezvoltare, pe cei din Occident, care cunosc foarte bine ce se întâmplă aici?

Vladimir Socor: „Da, ei pot să-i mintă și i-au mințit de ani de zile pe reprezentanții Uniunii Europene care, o vreme, s-au lăsat amăgiți, acum nu mai sunt amăgiți. Dacă-i întrebați personal, și am avut discuții personale cu reprezentanți de frunte ai Comisiei Europene la Bruxelles – nu dau nici un nume -, ei sunt de părere că actuala guvernare i-a mințit, continuă să mintă și nu are nicio credibilitate; mă refer la Bruxelles.”

Europa Liberă: Și Washingtonul, Casa Albă ce crede despre ceea ce se întâmplă aici?

Vladimir Socor: „Ca să completez cu Uniunea Europeană, eu sunt convins că, dacă guvernarea actuală nesocotește verdictul Comisiei de la Veneția în privința legislației electorale și purcede să voteze în lectura a doua cu sclavii ei din Parlament – că are niște sclavi în Parlament -, sunt convins că asistența financiară va fi suspendată. Nu va fi desființată, nimeni să nu se aștepte că Uniunea Europeană va declara desființarea asistenței. Nu! Pentru că atunci, într-un asemenea caz, Uniunea Europeană ar pierde o pârghie de influență. Ar pierde-o definitiv. Nu, asistența financiară va fi suspendată până în momentul în care guvernarea se dă pe brazdă. La întrebarea Dvs., Valentina, despre atitudinea Statelor Unite. Statele Unite sunt într-o perioadă de tranziție care durează mult mai mult decât în cazurile anterioare, când se schimbă președintele. În general, perioada de tranziție dintre două președinții durează câteva luni. Actuala perioadă poate să dureze chiar un an din cauza schimbărilor foarte profunde care au loc în sistemul politic american.”

Europa Liberă: Și SUA au făcut aceeași declarație ca și europenii, spunând că Republica Moldova trebuie să se conformeze opiniei Comisiei de la Veneția?

Vladimir Socor: „Corect. Corect, Statele Unite întotdeauna susțin inițiativele Uniunii Europene, când e vorba de țări din zona noastră. Aceasta este politica consecventă a Statelor Unite să secondeze ceea ce spune și ceea ce face Uniunea Europeană. Lasă inițiativa, rolul de conducere Uniunii Europene, iar Statele Unite, cu o jumătate de pas îndărăt, susțin ce spune Uniunea Europeană în toate țările din zona noastră și în toate problemele. Deci, aici este o continuitate, o politică a Administrației Obama, dar, în ultimi câțiva ani, Administrația Obama a făcut un fel de compromis geopolitic cu guvernarea Plahotniuc. Compromis personal, făcut de doamna Nuland cu dl Plahotniuc, compromis din anul 2015, atunci a avut loc acest compromis. Prioritatea americană este: în Republica Moldova - liniște și stabilitate în spatele frontului ucrainean. Și dl Plahotniuc a promis stabilitate în spatele frontului ucrainean.”

Europa Liberă: Și în concluzie: Încotro, Moldova?

Vladimir Socor: „Calea guvernării actuale este, cum spun rușii, puti v nikuda. Asta este calea actuală a Republicii Moldova. Guvernarea actuală duce Republica Moldova spre nicăieri, dar guvernarea actuală ține Republica Moldova, ține populația Republicii Moldova ostatică. Ostatică unei guvernări care urmărește ca scop în sine menținerea propriei puteri și menținerea controlului fluxurilor financiare.”

Europa Liberă: Așa cum toate au în început, au și un sfârșit. Mulțumim foarte mult. La întrebările Europei Libere, în studioul Europei Libere de la Chișinău, a răspuns cunoscutul analist occidental Vladimir Socor. Mulțumim pentru amabilitate și pentru răspunsuri.

Vladimir Socor: „Oricând.”

XS
SM
MD
LG