Linkuri accesibilitate

Computerele din întreaga lume au fost lovite din nou de un puternic atac cibernetic


Imagine a virusului WannaCry din mai 2017.
Imagine a virusului WannaCry din mai 2017.

Cea mai afectată țară a fost Ucraina.

Inițial a părut că Ucraina e singura țintă a atacului, care a început în 27 iunie, afectînd rețele de computere guvernamentale, paginile de internet ale mai multor bănci, importante întreprinderi industriale, serviciul poștal, aeroporul internațional de la Kiev, și instalațiile de monitorizare a radiațiilor de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Atacul a lovit însă și alte țări și companii internaționale. La fel ca luna trecută, atacul din 27 iunie a folosit o unealtă de intruziune despre care experții în securitate cibernetică spun Atacucă a fost creată de Agenția Națională de Securitate din Statele Unite, și lansată online de un grup misterios numit cunoscut sub numle de Shadowbraker.

Miercuri, atacul pare să se fi încetinit, parțial din cauză că virusul are nevoie de un contact direct între rețelele de computere, un factor care ar fi putut încetini răspîndirea lui în regiuni care nu au așa de multe legături cu Ucraina.

Cu toate acestea, mai multe companii din regiunea Asia-Pacific și din Europa au raportat întreruperi în activitatea lor.

Atacul e similar cu cel de luna trecută, în care un virus malign numit WannaCry a înghețat computere, și a cerut o răscumpărare nedetectabilă în moneda digitală Bitcoin pentru a le elibera.

Ambele virusuri acționează doar împotriva sistemului de operare Windows. (LȘ)

XS
SM
MD
LG