Linkuri accesibilitate

Chişinăul interzice circulaţia autoturismelor înregistrate în Transnistria, cu excepția celor ce aparțin agenţilor economici


Începând cu 1 iulie Chişinăul interzice circulația autovehiculelor cu plăcuțe de înmatriculare transnistrene, anunță Serviciul vamal al Republicii Moldova. Într-un comunicat al instituției se menționează că tot până la această dată proprietarii mașinilor înmatriculate în regiunea transnistreană sau în străinătate, indiferent de vârsta mijloacelor de transport, le pot înmatricula cu o reducere de 70% a cotei accizei. „După expirarea acestui termen, cei care nu și-au înmatriculat automobilele vor avea dreptul să se afle pe teritoriul ţării nu mai mult de șase luni pe an, în timp ce circulația autoturismelor înmatriculate în regiunea transnistreană va fi interzisă”, se mai spune în comunicat.

Ca derogare, se va permite doar circulaţia mașinilor cu plăcuțe transnistrene care aparțin agenţilor economici din regiunea separatistă. Serviciul vamal anunță că în cazul neconformării acestei norme unitatea de transport „va fi indisponibilizată pe teritoriul stației de parcare specială sau celei mai apropiate subdiviziuni de poliție”.

Subiectul plăcuțelor de înmatriculare este unul abordat frecvent în cadrul negocierilor în formatul 5+2 și la ședințele grupurilor de experți. Anterior, autoritățile de la Chişinău au anunțat că au identificat un „model neutru” al plăcuțelor de înmatriculare, dar că Tiraspolul nu este de acord cu cerința Chişinăului de a înregistra autoturismele la organele competente ale Republicii Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG