Linkuri accesibilitate

Igor Dodon își reafirmă intenția de a interzice prin lege acțiunile unioniste


Președintele Igor Dodon a reafirmat că ar dori să interzică prin lege unionismul, iar persoanele care susțin unirea cu România să fie trase la răspundere. Într-o postare făcută luni pe Facebook, Dodon crede că „propagandă unionistă a dăunat mult relațiilor de încredere între Chișinău și Tiraspol. Dar tocmai acesta e unul dintre obiectivele unioniștilor, să nu permită reîntregirea Republicii Moldova, fiindcă o Moldovă reîntregită nu va putea fi anexată la România, iar trupele NATO nu vor putea ajunge pe Nistru”.

Igor Dodon a reacțioant astfel la primul congres al Partidului Unității Naționale, creat de fostul ministru al apărării Anatol Șalaru, și care l-a ales pe fostul președinte al României, Traian Băsescu, președinte de onoare al partidului. Dacă își va reobține cetățenia moldovenească, suspendată pentru moment prin decizia președintelui Igor Dodon, Băsescu ar urma să preia conducerea Partidului Unității Naționale. Ar deveni primul politician român activ care să conducă un partid din R.Moldova.

La congresul Partidului Unității Naționale, Traian Băsescu a adus în primul rând un argument pragmatic în favoarea unirii, renunțând la argumentele cultural-istorice: în opinia sa, extinderea NATO și a Uniunii Europene s-a oprit acum pentru mulți ani, așa că singura șansă reală a R.Moldova de a intra în aceste structuri, părăsind definitiv sfera de influență a Moscovei, ar fi prin unificarea cu România.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG