Linkuri accesibilitate

Petras Auštrevičius: „Schimbarea sistemului electoral este o tentativă de schimbare a sistemului bazat pe democrație și stat de drept” (VIDEO)


Petras Auštrevičius: „O tentativă de schimbare a sistemului bazat pe democrație și stat de drept”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:34 0:00

Iolanda Bădiliță intervievîndu-l pe europarlamentarul Petras Auštrevičius

Un interviu cu europarlamentarul lituanian după discuțiile de la Bruxelles cu guvernarea de la Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:55 0:00
Link direct

Europarlamentarul lituanian Petras Austrevicius, membru al Comisiei parlamentare PE-R. Moldova, a fost unul din cei care au pledat cu insistență ca ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro acordat R. Moldova să fie condiționat de modul în care Chișinăul aplică recomandările Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral. Săptămâna trecută, Austrevicius s-a întîlnit la Bruxelles cu premierul Pavel Filip și liderii Partidului Democrat. Între timp, ajutorul macrofinanciar a fost aprobat dar, reamintește Austrevicius în interviul cu corespondenta Europei Libere, cu o serie de condiții, legate tocmai de respectarea recomandărilor Comisiei de la Veneția.

Europa Liberă: Domnule Austrevicius, cum ați primit opinia Comisiei de la Veneția, și reacția autorităților moldovene, care spun că nu renunță la acest proiect?

Petras Auštrevičius: „În primul rând trebuie să reamintim că R. Moldova este membră a Consiliului Europei, iar această organizație analizează sistemele electorale din fiecare stat membru. Sistemele electorale sunt baza democrației. Vorbim despre statul de drept aici, de aceea orice schimbare fundamentală din fiecare stat membru al Consiliului Europei trebuie să analizată și verificată de Consiliul Europei. Iată de ce, recomandările făcute de Comisia Veneția, corpul de experți pe constituționalitate din cadrul Consiliului Europei, trebuie luate în considerație.

Opinia Comisiei Veneția nu este favorabilă schimbării sistemului electoral. Comisia Veneția a indicat următoarele: în primul rand, de ce trebuie să se schimbe sistemul? Mai bine să îmbunătățești sistemul pe care îl ai, decât să schimbi de la sistemul proporțional la cel mixt. Apoi, Comisia Veneția a recomandat ca orice astfel de schimbare să se facă după o consultare serioasă și extinsă în societate. Nu ar trebui să fie o propunere făcută de coaliția care guvernează. Vorbim despre o schimbare constituțională, care ar trebui dezbătută o perioadă de timp mai lungă.

Propunerea de lege care a trecut o dată prin Parlament nu a fost urmată de legislație secundară, care este extrem de importantă, pentru că stabilește întreaga mașinărie de vot, o mașinărie extrem de complexă. Dacă vezi doar roata de la o mașină și nu știi pe ce sașiu o pui, nu stii daca mașina va merge bine. Ca atare, Comisia Veneția a recomandat elitei de la Chișinău să nu se grăbească.”

Europa Liberă: Dar guvernul a spus că va merge înainte și ca va respecta doar recomandările tehnice. Pare că guvernul vede un limbaj dublu acolo: un limbaj tehnic și unul în spiritul opiniei.

Petras Auštrevičius: „Nimeni nu pune la îndoială faptul că Moldova are dreptul suveran de a decide ce sistem electoral alege. Dar asta nu ar trebui să fie o chestiune care să intereseze doar politicienii, ci și cetățenii R. Moldova. Să nu uităm, cei de la guvernare și din Parlament sunt aleși de oameni, ca atare nu pot decide singuri așa ceva. Trebuie să le explice oamenilor de ce este nevoie de schimbarea sistemului electoral. Și Comisia Veneția a spus că este nevoie de legislație secundară, explicativă. Or în Parlament nu a fost o astfel de legislație explicativă. Asta ca să nu mai vorbim de spiritul constituțional, potrivit căruia fiecarui cetățean trebuie să i se ceară părerea când se fac astfel de propuneri radicale. ”

Europa Liberă: PE a amânat în luna mai discutarea acordarării ajutorului macrofinanciar de 100 de milioane, motivul fiind exact această controversată reformă a sistemului electoral. S-a reamintit atunci Moldovei că acești bani sunt condiționați de respectarea democrației și statului de drept. Ce veți face in sesiunea din iulie?

Petras Auštrevičius: „Republica Moldova nu este pentru UE doar o țară terță, ci este partenerul nostru asociat. De aceea simțim foarte multă responsabilitate față de cetățenii moldoveni. Nu putem să ne facem că nu vedem că se pregătește o schimbare atât de radicală în Moldova, cu consecințe asupra cetățenilor. Asocierea noastră cu Moldova nu se referă doar la comerț liber, sau la cooperare economică.

Relația noastră se bazează pe respectul democrației și statului de drept. Noi vedem în schimbarea sistemului electoral o tentativă de schimbare a sistemului bazat pe democrație și stat de drept. Acest acord de asociere și asistența macrofinanciară sunt condiționate de respectarea statului de drept și principiilor democratice. Noi sperăm ca recomandările Comisiei Veneția să fie respectate. Altfel, de ce Moldova mai este membru al COE, de ce a cerut opinia Comisiei Venetia, daca nu tine cont de ea”…

Europa Liberă: Și plătește 1% din PIB anual pentru a fi membru COE…

Petras Auštrevičius: „Sigur. Ca atare, noi credem că este nevoie de această condiționare în Moldova: acordăm asistență, dar cu respectarea criteriilor democratice.”

Europa Liberă: Ați avut întâlniri săptămâna aceasta, la Bruxelles, cu dl Plahotniuc. Ce i-ați spus, ce l-ați sfătuit?

Petras Auštrevičius: „I-am avut săptămâna care a trecut la Parlament pe premierul Pavel Filip, pe speakerul Parlamentului, dl Candu, si pe liderul PD, partidul de guvernare, dl Plahotniuc. Din discuții a rezultat că partenerilor noștri moldoveni nu le este indiferentă părerea noastră. Am discutat, desigur, despre opinia Comisiei Venetia. Si am anticipat că, coaliția de la guvernare va lua în calcul să renunțe la acest proiect.”

Europa Liberă: Nu iși permit guvernanții să piardă 100 de milioane de euro…

Petras Auštrevičius: „Acești bani ar putea intra în conturile Băncii Naționale a R. Moldova, dar cu indeplinirea unei serii de condiții.”

XS
SM
MD
LG