Linkuri accesibilitate

Summit UE despre Brexit: revenirea cuplului franco-german


Prietenia franco-germană a fost întotdeauna motorul Europei, axa indispensabilă.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00
Link direct

Întâlnirea la vârf europeană de joi și vineri, 22-23 iunie, de la Bruxelles, a fost marcată, pe lângă unitatea reafirmată public a celor 27 de membri ai Uniunii Europene, care au adoptat o atitudine unanimă, fără falie, în fața ezitărilor și a absenței de program precis pentru ieșirea din UE a Marii Britanii, în persoana șefei guvernului Theresa May, dar și de revenirea în forță a cuplului franco-german.

Prietenia, complicitatea chiar, franco-germană a fost întotdeauna motorul Europei, axa indispensabilă, iar în urmă cu un an, după rezultatul referendumului britanic din 2016 în chestiunea ieșirii din UE, se răspândise teama unui efect al dominoului, teamă întărită și de declarațiile candidatului prezidențial SUA de atunci Donald Trump, care anticipa că și alte țări membre in UE vor urma exemplul britanic.

Efectul însă a fost exact invers. Euroscepticii și anti-europenii au pierdut sistematic în alegeri peste tot, din Austria și Olanda, până recent în Franța, apoi în alegerile locale din Germania și, în mod aproape sigur, vor pierde în Germania la toamnă, când Angela Merkel are toate șansele să fie realeasă cancelară.

Cuplul franco-german a fost întotdeauna motorul Europei, începând cu De Gaulle-Adenauer, trecând prin Mitterrand-Kohl și Angela Merkel care s-a înțeles foarte bine atât cu Sarkozy, cât și cu Hollande, iar astăzi în mod vizibil cu tânărul Emmanuel Macron.

Macron a fost, de altfel, vedeta acestui summit, dându-i tonul încă de la început, joi, când a acuzat țările așa-numitului Grup de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia) că nu respectă principiile solidarității europene, prin faptul că refuză să accepte refugiați, dar profitând în același timp din plin de mana financiară europeană.

Ieșirea Marii Britanii din UE nu va afecta așadar cu nimic noua solidaritate europeană regăsită și nici soliditatea cuplului franco-german, fără de care Europa nu ar putea funcționa.

De la Theresa May, șefa guvernului britanic și persoana care negociază Brexit, cei 27 au primit doar asigurarea vagă că cetățenii UE care trăiesc în Marea Britanie vor fi tratați „foarte onest și în mod serios”.

Promisiuni găsite prea vagi de ceilalți 27 de lideri. Polonia, de pildă, nu este câtuși de puțin liniștită. Din cei 3 milioane de cetățeni UE care trăiesc în Marea Britanie, circa 800.000, altfel zis apoape o treime, sunt polonezi.

Până și șeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus: „Promisiunea [Theresei May] e un prim pas, însă nu este suficient.”

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG