Linkuri accesibilitate

La Tiraspol a fost adoptat bugetul regiunii separatiste transnistrene pentru 2017


Documentul a fost aprobat cu o întârziere de jumătate de an, după schimbarea puterii executive.

Sovietul suprem de la Tiraspol a adoptat în lectură finală bugetul regiunii separatiste transnistrene pentru anul curent.

Deficitul bugetului transnistrean se apropie de 50 la sută, însă administrația regiunii spune că are bani pentru achitarea integrală a pensiilor, salariilor și îndemnizațiilor sociale. Acest aspect este de mare actualitate pentru populație, care acum doi ani a avut veniturile reduse cu 30 la sută din cauza problemelor financiare ale bugetului regional.

Veniturile bugetului consolidat al regiunii transnistrene sunt de 2 miliarde 395 milioane ruble, ceea ce constituie 160 milioane dolari la noul curs oficial, în timp ce cheltuielile sunt aproape duble – de 4 miliarde 562 milioane ruble, sau de 304 milioane dolari. Trei miliarde ruble, sau aproape trei sferturi din suma totală a cheltuielilor este destinată capitolelor social protejate.

Documentul a fost aprobat cu o întârziere de jumătate de an, după ce la Tiraspol s-a schimbat puterea executivă, iar noua administrație condusă de Vadim Krasnoselski a încercat să găsească bani pentru a acoperi deficitul bugetar. O lovitură dură pentru bugetul transnistrean a fost decizia Chişinăului de a nu prelungi contractul de livrare de curent electric cu centrala electrică de la Cuciurgan. Chişinăul a încheiat contractul cu Ucraina, dar recent, a revenit asupra deciziei și a oferit Cuciurganului 70 la sută din piața moldovenească, decizie criticată ca fiind netransparentă de instituțiile europene. Iar vineri administrația separatistă a decis deprecierea rublei transnistrene cu peste 30 la sută, ridicând cursul valutar oficial de la 11,3 la 15 ruble transnistrene pentru un dolar.

În ciuda unor solicitări repetate ale administrației separatiste de la Tiraspol, Federaţia Rusă nu a acordat asistență financiară directă regiunii, însă continuă să o subvenționeze prin gazele pe care le livrează gratuit și prin suplimentul de 10 dolari acordat fiecărui pensionar din regiunea separatistă.

Șeful executivului de la Tiraspol, Alexandr Martînov, a declarat că la adoptarea bugetului s-a ținut cont și de opinia „colegilor din Federaţia Rusă cu care s-a discutat inclusiv despre acordarea de asistență financiară” regiunii transnistrene. Iar responsabila de finanțe de la Tiraspol, Irina Molokanova, a declarat că peste 700 milioane ruble transnistrene necesare acoperirii deficitului care există la capitolele sociale vor fi luați „din împrumuturi externe”.

Analistul economic de la Tiraspol Serghei Melnicenko spune că administrația transnistreană consideră că cea mai mare realizare este faptul că au fost găsite surse de finanțare pentru capitolele social protejate, iar pensiile și salariile vor fi achitate la timp.

Deficitul bugetar va fi acoperit din alocare a 50 la sută din sursele fondurilor ecologic și rutier, din privatizări și din contul special de gaze, unde se acumulează plățile agenților economici și a populației pentru gaze, bani care nu ajung la furnizorul rus, ci rămân la dispoziția administrației separatiste transnistrene.

Tiraspolul a cerut de asemenea Federaţiei Ruse ajutor pentru creditarea sectorului real al economiei. Executivul de la Tiraspol a elaborat planuri de afaceri pentru 20 de întreprinderi și a solicitat Rusiei să investească în aceste întreprinderi 750 milioane ruble.

„Evident că aceste planuri de afaceri vor fi examinate în Rusia și banii vor fi alocați dacă experții de acolo vor considera necesar să finanțeze aceste întreprinderi. Deocamdată nu există un răspuns direct din partea Rusiei cu privire la alocarea de finanțări pentru aceste proiecte”, a mai declarat expertul economic de la Tiraspol Serghei Melnicenko.

Potrivit lui Melnicenko, o altă modalitate indirectă de susținere a bugetului transnistrean este acordarea de către Rusia de pensii rusești pensionarilor din Transnistria, ceea ce slăbește presiunea asupra Fondului de asigurare socială.

Potrivit expertului, în prezent încă 4.000 de persoane din regiunea transnistreană își fac actele pentru a primi pensie rusească, și cu același număr de persoane va scădea și presiunea asupra Fondului de pensii.

Numărul persoanelor care primesc pensie rusească în Transnistria se apropie de 20.000, iar statistica oficială vorbește despre scăderea numărului total de pensionari care sunt deserviți de fondul de pensii.

În anii de vârf erau 136.000 de persoane, acum e vorba despre 123.000 de pensionari, potrivit datelor oficiale la 1 iunie.

Previous Next

XS
SM
MD
LG