Linkuri accesibilitate

România. Politicienii ca ținte ale DNA și scandalul împotriva lui Kövesi


Laura Corduța Kövesi
Laura Corduța Kövesi

Parchetul a deschis un dosar penal cu privire la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare.

Coaliția politicienilor anti-DNA s-au grăbit să o acuze pe Codruța Kövesi, procuroarea șefă a Direcției Naționale Anticorupție că aceasta ar fi pus la cale o “vânătoare de lideri politici”, după cum s-a exprimat Călin Popescu Tăriceanu, președintele Sentului (ALDE).

Totul după ce o înregistrare difuzată la RTV în care Kövesi i-ar fi certat pe subalternii ei că sunt ineficienți, că n-ar fi terminat dosarul în care apare și premierul Sorin Grindeanu pentru fapte care s-ar fi întâmplat în perioada în care era viceprimar la Timișoara și că după decizia Curții Constituționale împotriva DNA, procurorii anticorupție n-au făcut mare lucru, deși Kövesi s-ar fi așteptat să termine măcar un dosar împotriva unui ministru.

Este vorba despre decizia judecătorilor constituționali, care au hotărât în luna martie că DNA „a perturbat buna activitate” a guvernului atunci când a anchetat modul în care a fost elaborată Ordonanța de Urgență numărul 13, cea care a scos sute de mii de oameni în stradă, fiindcă propunea grațierea colectivă aproape dezincrimna abuzul în serviciu.

DNA a oprit ancheta, după decizia Curții Constituționale, de aceea un dosar împotriva unui ministru ar fi putut fi un soi de revanșă împotriva Curții, despre care unii actori politici au spus că a jucat alături de nucleul dur al PSD.

Purtătoarea de cuvânt a Direcției Naționale Anticorupție Livia Săplăcan a declarat însă că înregistrările așa-zis compromițătoare la adresa Codruței Kövesi nu ar fi autentice și că ar fi vorba despre fragmente din discursurile publice ale șefei DNA combinate cu „sintagme care nu îi aparțin”.

Chiar dacă ar fi adevărate, spusele Codruței Kövesi sunt în deplină concordanță cu obiectivele oficiale ale DNA, care se referă la combaterea corupției la nivel înalt.

Altfel spus, într-adevăr, prin lege, politicienii, deminitarii și în general oficialii de orice rang sunt ținte ale procurorilor anticorupție.

Pe de altă parte, dacă înregistrarea e trucată, atunci ea este menită nu doar să o decredibilizeze pe șefa DNA, ci și să aibă un rol în această criză politică declanșată de PSD, în care se luptă de o parte Liviu Dragnea, președintele social-democraților și de cealaltă parte, premierul Sorin Grindeanu, care nu mai are susținerea politică a propriului partid.

Premierul este menționat în așa zisa înregistrare ca țintă, deci vulnerabil. E posibil de asemenea ca montajul să fie o altă piatră de moară legată de picioarele Codruței Kövesi, acuzată și de faptul că în noaptea alegerilor prezidențiale din 2009 s-ar fi aflat împreună cu șefii SRI și alți lideri politici în sufrageria fostului ministru de interne, Gabriel Oprea.

Kövesi a refuzat până acum să meargă la Comisia parlamentară care anchetează posibile abuzuri întâmplate atunci.

Lucrurile sunt complicate și pentru a fi clarificate au început două anchete, una la Inspecția Judiciară pe tema conținutului „înregistrării” și alta la Parchetul General.

Potrivit unor surse citate de presa centrală din România, Parchetul a deschis deja un dosar penal cu privire la infracţiunea de inducere în eroare a organelor judiciare, după difuzarea înregistrărilor cu procuroarea şefă a DNA Codruţa Kövesi.

XS
SM
MD
LG