Linkuri accesibilitate

Mihai Moldovanu: „Nu cred în acest plebiscit, e o pierdere de timp și pierdere de bani”


Interviu cu şeful Direcţiei Sănatate din cadrul Primăriei Chişinău, vicepreşedinte al Partidului Liberal.

Europa Liberă: S-ar părea că activitatea Primăriei capitalei a fost deblocată, odată ce viceprimarul Nistor Grozavu, cercetat penal și el în dosarul parcărilor cu plată în Chişinău, a fost eliberat din arest la domiciliu și își exercită atribuțiile. Dar fără semnătura lui Dorin Chirtoacă situația rămâne la fel de complicată. Primarul a fost reținut pe 25 mai. Putem vorbi despre un deznodământ al problemelor pe care le acumulează municipalitatea?

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:09:17 0:00
Link direct


Mihai Moldovanu: „Nu prea, pentru că primarul general rămâne în continuare primar general, chiar dacă este în arest la domiciliu, primarul care este ordonator de credite. El până în prezent semnează toate actele, el este angajatorul tuturor celor care activează în cadrul Primăriei sau a șefilor subdiviziunilor. Și la nivel de coordonare a activităților Primăriei sigur că există această problemă pentru că în prezent este doar un singur viceprimar, dl Grozavu, dar care are un anumit domeniu de activitate, celelalte rămân neacoperite. Când era primarul sigur că era mai simplu, pentru că o parte (din atribuții – n.red.) le lua dl Grozavu, iar o parte din activități reveneau dlui primar general.

Sperăm că poate în timpul apropiat se rezolvă această problemă – tocmai se împlinesc acele 30 de zile de arest la domiciliu, iar instanțele vor lua o decizie în privința dlui primar general.”

Europa Liberă: S-au făcut câteva tentative de convocare în ședință a Consiliului municipal Chişinău, deocamdată nu se întrunește cvorumul. Pe ordinea de zi e și o problemă destul de actuală, cea cu privire la desemnarea unui secretar general interimar. Aici s-ar putea vărsa mai multă lumină?

Mihai Moldovanu: „Secretarul Consiliului municipal are o sumedenie de atribuții. În afară de convocarea sau agenda Consiliului municipal mai este și secretar al Primăriei Chişinău, care la fel are foarte multe atribuții. Într-adevăr, Consiliul municipal nu se convoacă deja de o lună de zile, ceea ce ne pune în gardă. Dar să sperăm că între timp se va rezolva și această problemă. Chiar și astăzi trebuia să aibă loc ședința Consiliului municipal și, din câte cunosc, nu au fost prezenți toți consilierii. Posibil că trebuie să se întrunească, să discute și să găsească o soluție pe termen scurt, până când se clarifică, și aici, întrebările cu dl Didenco – el doar poate fi suspendat, dar oricum instanța de judecată trebuie să decidă dacă are el o vină sau nu are.”

Europa Liberă: Socialiștii s-au lăudat că au adunat suficiente semnături pentru a iniția un referendum cu privire la revocarea din funcție a primarului general Dorin Chirtoacă. Credeți că va avea loc acest plebiscit?

Mihai Moldovanu: „Chiar dacă va avea loc acest plebiscit eu nu cred că populația din Chişinău va vota pentru demisia lui Dorin Chirtoacă, pentru că socialiștii au adunat timp de două luni 80 de mii de semnături. Iar pentru demisia lui Dorin Chirtoacă trebuie să voteze de două ori mai mulți. Dacă în două luni ai adunat doar 80 de mii, cum poți într-o zi să aduni 160 de mii ca să-l demiți pe Dorin Chirtoacă? Nu cred în acest plebiscit, pur și simplu este o pierdere de timp și pierdere de bani.”

Europa Liberă: Faptul că PL a trecut în opoziție acum îl avantajează sau îl dezavantajează în ceea ce privește soluționarea mai multor probleme la nivel de capitală, dar și la nivel de țară?

Mihai Moldovanu: „Chiar și când eram la guvernare Primăria rezolva de una singură toate problemele municipalității. Nu cunosc să fi existat niște proiecte de la nivel central redirecționate către municipalitate. Doar că era o conlucrare la nivel politic, și atât.

Dacă vorbim de proiecte concrete, nu prea cunosc așa ceva. Ceea ce mi se pare că ar fi trebuit să fie altfel. Odată ce cu toții locuim în capitala Republicii Moldova și aici sunt toate autoritățile centrale – Guvernul, Parlamentul – ar fi trebuit ca autoritățile centrale să atragă mai multă atenție municipalității. Pentru că noi numai în comun putem să rezolvăm foarte multe probleme.

Chiar și problema gunoiului – se știa de foarte mult timp că acel teren nu mai aparține municipiului Chişinău. S-a pierdut timpul în 2010. Terenul a trecut în posesia autorităților publice locale. Acest teren cred că trebuia demult să-i dăm statut de utilitate publică și mai apoi să fie transmis către gestiune municipalității, ca să rezolvăm această problemă. Sper că în următoarele zile, săptămâni să rezolvăm și această problemă. Pentru că gunoiul menajer îl producem cu toții – și acei care sunt funcționari la Primărie, și acei care sunt miniștri și deputați. Deci, problema asta trebuie rezolvată în comun cu toate autoritățile, inclusiv autoritățile publice locale – atât din Chişinău, cât și din Țânțăreni.”

Europa Liberă: Dar ați văzut că sătenii din Țânțăreni sunt categoric împotrivă ca pe teritoriul localității lor să se ducă acest gunoi.

Mihai Moldovanu: „De atâta că le aparține terenul. Dacă nu le aparținea terenul, era cu totul altă abordare. Până în 2010 acest teren a aparținut municipalității, conform unei hotărâri de Guvern încă din anii 1980. Și de atunci nu erau probleme. Din 2010 primarul din Țânțăreni a trecut acest teren în gestiunea autorităților publice locale și au apărut și aceste probleme. Primele probleme chiar atunci au fost, în 2010, când au fost primele proteste. Și cred că aici a fost scăparea, că a trebuit să rezolvăm această problemă.”

Europa Liberă: Și dacă vor continua proteste și la Țânțăreni, și la Bubuieci, se va găsi o soluție?

Mihai Moldovanu: „Noi nu putem să fim țara protestelor, să protestăm peste tot când ceva nu ne place. Trebuie să ne pătrundem de importanța problemei care există. Bine, protestăm toți, și atunci ce facem cu acest gunoi menajer, până găsim o soluție pe termen lung?

Gunoiștea din Țânțăreni poate fi exploatată încă mulți ani înainte. Cu atât mai mult că municipalitatea deja a găsit și soluții pentru această gunoiște.”

Europa Liberă: Locuitorii spune că sunt ademeneli, că li se promite chipurile o infrastructură mai bună, dar asta pe ei nu-i prea aranjează.

Mihai Moldovanu: „Bine, de la asta trebuie să pornim - și infrastructură, și amenajarea gunoiștii. Și partenerii noștri externi deja sunt de acord să aloce și bani pentru a moderniza această gunoiște. Ce trebuie să facem, dacă e să nu mergem pe încredere?

Noi propunem, ei într-un fel acceptă și mergem împreună pentru a realiza un proiect ecologic care să răspundă provocărilor care există astăzi în municipiu, și nu doar în municipiu. Această gunoiște dacă va fi amenajată conform standardele ecologice poate să servească și pentru raioanele și satele din jurul acestei gunoiști, de ce nu?”

Europa Liberă: Și, ca să revenim. Dacă se ajunge la revocarea primarului, Partidul Liberal va propune o altă candidatură pentru această funcție?

Mihai Moldovanu: „Păi cred că da. Avem și candidați, și noi, și alte partide. Nu cred că municipiul va rămâne fără primar sau partidele nu vor avea candidați. Sigur că și Partidul Liberal, dacă se va ajunge la această revocare.

Dar din start vă spun că nu cred în această revocare. Noi avem experiența referendumurilor, care de fapt nu au avut succes. Și în cazul acesta nu cred în acest referendum.”

Europa Liberă: Un alt subiect fierbinte este modificarea sistemului electoral, în bază căruia vor fi chemați alegătorii să aleagă deputații în Parlamentul din 2018. Dvs. cum credeți că vor proceda cele două mari fracțiuni care cred că au și găsit consens – democrații, care dețin majoritatea mandatelor în cadrul coaliției majoritate, și socialiștii?

Mihai Moldovanu: „Partidul Liberal și-a expus deja care este opțiunea lui referitor la schimbarea sistemului electoral. Dar este clar că acest sistem va fi schimbat, va fi votat. Cred că varianta finală va fi sistem electoral mixt. Să vedem ce va urma în Parlament.”

Europa Liberă: Tot mai multe voci spun că ar dezavantaja situația din Republica Moldova, pentru că nu e clar cum se vor crea circumscripții, nu e clar cum vor vota cei din stânga Nistrului, nu e clar cum vor exercita dreptul la vot cei din diasporă. Și apar foarte multe alte întrebări. Nu s-a găsit un consens, iar în lipsa unui consens este foarte greu să crezi că o lege va fi bună.

Mihai Moldovanu: „Într-adevăr, atunci când modifici sistemul electoral, trebuie să creezi mecanisme foarte clare. Astăzi încă nu este clar cum vor decurge aceste alegeri. Există și problema Transnistriei, există și problema circumscripțiilor, a raioanelor, cum va fi împărțit numărul de populație pentru un singur mandat… Sunt foarte multe lucruri de făcut și timp puțin, nu știu dacă se va reuși. Odată ce schimbăm sau modificăm o lege ea trebuie să fie perfectă și cu mecanisme clare pentru toți actorii politici.”

Europa Liberă: Iar dacă nu se vor respecta recomandările Comisiei de la Veneția sunt temeri că Republica Moldova s-ar putea pomeni iarăși într-o situație de stat izolat, de trecere de la democrație la dictatură…

Mihai Moldovanu: „Nu știu dacă, chiar dacă se va vota acest sistem electoral mixt, Republica Moldova va fi izolată. S-ar putea să nu beneficiem de niște ajutoare financiare pe care le avem noi în înțelegeri cu partenerii de dezvoltare. Dar până la urmă cred că Parlamentul va lua în considerare și concluziile Comisiei de la Veneția și va veni cu un proiect care să răspundă provocărilor, sau opiniilor experților societății civile, ale oamenilor, ale alegătorilor până la urmă.”

Europa Liberă: PL își menține poziția până la urmă de a nu vota pentru modificarea sistemului electoral?

Mihai Moldovanu: „La momentul în care s-au pornit aceste discuții fracțiunea PL a fost împotriva modificării. Noi discutăm permanent cum trebuie să procedăm. Până când, rămânem pe această poziție. Să vedem până la urmă care va fi decizia.”

XS
SM
MD
LG