Linkuri accesibilitate

În premieră: manevre NATO la granița dintre Polonia și Lituania


Coridorul Suwalki
Coridorul Suwalki

Pentru prima dată de la căderea comunismului, trupe americane și britanice au simulat, în cadrul unor manevrele NATO, strategia de apărare a graniței dintre Lituania și Polonia în zona coridorului Suwalki. În eventualitatea unui atac al Rusiei, odată ocupată această strâmtoare, cele trei state baltice ar fi izolate de restul țărilor NATO. Comandantul forțelor americane din Europa, generalul Ben Hodges, a declarat agenției Reuters că aceste manevre sunt deosebit de importante pentru a semnala Moscovei decizia Alianței de a interveni în apărarea țărilor din flacul estic al NATO.

Rusia respinge orice intenție de a ataca țările baltice, susținând că NATO prin actualele manevre, subminează stabilitatea în Europa de Est. Până în 2014, când Rusia a anexat abuziv pensinsula Crimeea, în țările baltice nu erau trupe NATO. Situația s-a schimbat acum radical, în statele baltice și Polonia fiind staționați peste 4.500 de militari NATO.

Alianța nord-atlantică se așteaptă ca Rusia să organizeze manevre militare masive în septembrie, la care ar putea participa în jur de 100 de mii de militari. Iar oficialități din țările baltice cred că în cursul acestor manevre se va simula și un atac în coridorul Suwalki.

XS
SM
MD
LG