Linkuri accesibilitate

Grupul Petrenco, în așteptarea sentinței


Grigore Petrenco (stânga) la tribunal
Grigore Petrenco (stânga) la tribunal

După un proces care a durat 20 de luni, fostul deputat comunist Grigore Petrenco își aștepta astăzi sentința, dar ultima ședință de judecată, a fost amânată la cererea procurorilor. Petrenco și alți șase inculpați sunt judecați pentru tulburarea ordinii publice în timpul unui protest în fața Procuraturii Generale din septembrie 2015. Procesul care a făcut și obiectul unor rapoarte de monitorizare ale Consiliului Europei este urmărit în continuare de mai mulți diplomați acreditați la Chișinău.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:04 0:00
Link direct

Reprezentanți de la câteva ambasade ale statelor UE şi de la ambasada SUA au venit să monitorizeze ședința la care magistraţii de la Judecătoria Rîşcani urmau să pronunțe sentința în dosarul „grupului Petrenco”. Prim consilierul Ambasadei Franţei la Chişinău, Jérémie Petit, a acceptat să facă declaraţii pentru presă. Diplomatul a spus că procesul care durează aproape doi ani ridică mari semne de întrebare privind justiția din Republica Moldova:

„Noi avem dubii cu privire la capetele de acuzație și realitățile din dosar și credem că noua decizie poate confirma aceste dubii privind lipsa unor argumente solide pentru a-l acuza pe domnul Petrenco. UE urmărește cu multă atenție evoluția sistemului judiciar din Republica Moldova și noi suntem în mod particular preocupați de riscul unei justiții selective şi de violarea drepturilor omului. Noi credem că justiția a luat poate în calcul un risc disproporțional atunci când a decis întemnițarea în Penitenciarul nr 13 a domnului Petrenco. Există probabilitatea ca procedura să se încheie prin achitare și în acest caz nu vedem cum justiția ar putea repara prejudiciile cauzate domnului Petrenco prin întemnițarea lui.”

Fostul deputat Grigore Petrenco şi alţi şase activişti din grupul său au petrecut aproape şase luni în detenţie. La finele lunii februarie 2016, la doar o săptămână după ce judecătorii au decis prelungirea arestului după gratii, membrii grupului Petrenco au fost plasaţi în arest la domiciliu, sub garanţia deputaţilor socialişti. S-a întâmplat chiar în ziua în care raportori de la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei au sosit la Chișinău și urmau să se întâlnească cu cei şapte activişti pentru a examina condițiile de detenție. Graba cu care s-a decis atunci plasarea în arest la domiciliu a lăsat loc de interpretări. Unii experţi au admis că ar putea fi vorba de o posibilă ingerinţă a politicului în actul de justiţie. Câteva luni mai târziu activiştii au fost eliberaţi din arest la domiciliu şi puşi sub control judiciar.

Procesul care durează aproape doi ani a fost unul dintre cele mai criticate atât de organizaţiile neguvernamentale locale, cât şi de structurile internaţionale şi a făcut obiectul mai multor rapoarte de monitorizare a acestora. În ianuarie 2017 o declaraţie a APCE a acuzat autorităţile moldovene de „represalii” împotriva oponenților „oligarhului Vlad Plahotniuc”, între care şi Grigore Petrenco.

După amânarea şedinţei de judecată de azi la care urma să-şi afle sentinţa, Grigore Petrenco a repetat că el şi colegii săi ar fi victimele răzbunării politice a liderului PD, Vlad Plahotniuc, care ar deţine controlul asupra structurilor de drept din Republica Moldova.

Grigore Petrenco: „Faptul că procurorii au venit nepregătiţi este absolut ridicol. Acest dosar a fost tergiversat de fiecare dată de partea acuzării. Sincer, eu cred că ei (procurorii) nu au ce spune. Acest dosar este unul fabricat, ei nu au nici o probă concludentă. Cred că procurorii aşteaptă să primească ultima comandă de la centrul de comandă GBC. A fost un exemplu elocvent pentru persoanele care au venit să monitorizeze acest proces, inclusiv din partea corpului diplomatic despre cum funcţionează justiţia în Moldova. Astăzi ei s-au convins că la noi justiţia şi organele de drept funcţionează doar atunci când primesc comandă. Noi considerăm că acest dosar este unul politic şi că ne-au fost încălcate drepturile fundamentale, dreptul la libera exprimare, dreptul la întruniri şi trebuie să fim achitaţi.”

Procurorul Ion Brînză care a cerut amânarea şedinţei a negat că ar fi vorba despre o tergiversare:

„Nu este o tergiversare. Suntem la etapa susținerilor verbale şi cred că o săptămână nu schimbă nimic.”

Magistraţii ar putea pronunţa săptămâna viitoare senţinţa pentru fiecare dintre cei şapte activişti. Decizia va fi cu drept de apel.

Previous Next

XS
SM
MD
LG