Linkuri accesibilitate

Luptă la cuțite între liderii PSD pe tema demiterii lui Sorin Grindeanu


Sorin Grindeanu
Sorin Grindeanu

O ședință de „execuție” a Comitetului Executiv al PSD.

La București, guvernul condus de premierul Sorin Grindeanu se clatină: nu pentru că opoziția i-ar cere demisia, ci pentru că lideri ai Partidului Social-Democrat de guvernământ cer demisia premierului.

În Raportul de evaluare al guvernului de peste 160 de pagini, publicat în presă înainte de începerea Comitetului Executiv al PSD, se arată că doar 13% din programul de guvernare ar fi fost pus în practică, 27% dintre măsuri au fost aplicate parțial, iar 60% nu au fost îndeplinite.

Sorin Grindeanu se află însă doar în a cincea lună de guvernare și până acum fruntașii social-democrați nu și-au arătat nemulțumirea față de ritmul în care lucrează sau cel puțin nu au avut plângeri concrete. Potrivit unor surse participante la ședința fruntașilor PSD, Sorin Grindeanu s-ar fi apărat spunând că el nu a văzut până atunci acest raport și că debarcarea lui ar însemna un cadou pentru președintele Klaus Iohannis.

Lipsa coordonării între ministere și premier este una dintre nemulțurile din raportul de evaluare făcut de social-democrați, dar potrivit surselor din interiorul PSD, primului ministru Sorin Grindeanu i s-ar mai fi reproșat și faptul că a stat de vorbă cu diplomații occidentali, că astă iarnă, când au avut loc manifestațiile de stradă, în loc să-l lase pe liderul social-democraților, Liviu Dragnea să anunțe retragerea vestitei Ordonanțe de urgență numărul 13, a anunțat-o primul ministru și că ar fi apropiat de Serviciul Român de Informații și de președintele Klaus Iohannis.

Toate aceste acuzații, care i s-au adus în ședința fruntașilor PSD seamănă cu execuție. Ședința Comitetului Executiv a acestui partid durează de mai bine de patru ore, dar deocamdată Sorin Grindeanu nu a fost convins să-și dea demisia. Câțiva miniștri au rămas de partea lui și se pare că Tudorel Toader, independentul de la Justiție ar fi hotărât să nu-și dea demisia.

Liviu Dragnea a încercat să-I forțeze mâna premierului prin demisiile tuturor celorlalți miniștri, dar cel puțin până la această oră Sorin Grindeanu amână să se decidă. Pe zidul Palatului Parlamentului au apărut deja pancarte pe care se poate citi: „Dragnea, nu fi trist, Grindi e acum #Rezist!", aluzie la mișcarea de stradă de astă iarnă.

XS
SM
MD
LG