Linkuri accesibilitate

Poliția rusă a reținut mai mulți activiști care au protestat în fața Dumei de Stat împotriva proiectului de „renovare” a Moscovei


Poliția rusă a reținut mai mulți activiști care au venit să protesteze în fața Dumei de Stat de la Moscova împotriva proiectului de lege privind așa numita „renovare” ce prevede demolarea a câteva mii de blocuri de locuit vechi, din capitala rusă. Martorii spun că poliția a reținut cel puțin 10 persoane, printre aceștia și liderul filialei moscovite a Partidului Iabloko, de opoziție, Serghei Mitrohin.

Duma de Stat va examina miercuri în a treia și ultima lectură așa-numita lege despre „renovare”. În a doua lectură, proiectul a suferit câteva schimbări. S-a propus, între altele, să fie demolate numai acele clădiri ai căror locatari vor sprijini prin vot o asemenea decizie, până pe 15 iunie. Locatarii caselor demolate ar urma să fie mutați în blocuri noi cu 6 – 14 etaje. Ca să-și acopere cheltuielile, primăria Moscovei ar intenționa să vândă jumătate din spațiile locative noi ce urmează să fie construite în cadrul programului de „renovare”.

Programul prevede demolarea a peste 4 500 de blocuri de locuit vechi. Acțiunile primăriei au stârnit protestul multor locuitori ai capitalei ruse, care de trei ori au ieșit la proteste în luna mai, cerând anularea proiectului care, în opinia lor, încalcă dreptul constituțional la proprietate privată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG