Linkuri accesibilitate

În România, fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și alți 12 foști oficiali au fost trimiși în judecată în dosarul Mineriadei


Ion Iliescu

În România, procurorii militari au anunțat că fostul președinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și alți 12 foști oficiali sunt trimiși în judecată în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.

Într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie dat publicității la 27 de ani de la declanșarea mineriadei se spune că foștii oficiali sunt acuzați de „infracțiuni contra umanității”.

Potrivit unui controversat bilanț oficial din 1990, patru oameni au fost uciși, iar aproape 1400 au fost răniți în cele trei zile de violențe, în care minerii aduși la București din Valea Jiului au atacat protestele antiguvernamentale care durau de o lună și jumătate în Piața Universității din capitală. Presa a scris că bilanțul morților a fost mult mai mare.

În comunicatul de astăzi al procurorilor să spune că „autoritățile statului au hotărât să declanșeze un atac violent împotriva manifestanților”. Minerii ar fi fost chemați de Iliescu, Roman și fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, trimis și el în judecată.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG