Linkuri accesibilitate

La Chișinău, protestatarii cer retragerea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt (GALERIE FOTO)


Organizații ale societății civile au organizat din nou, la Chișinău, un protest împotriva schimbării sistemului electoral. La primul protest din 14 mai au participate sute de oameni. Organizatorii nu au estimat numărul participanților, dar corespondenta Europei Libere relatează că ar fi fost mai mulți decât la protestul din mai.

Protestul de duminică a fost susținut de mai multe partide politice: Partidul Platforma DA, Partidul Acțiunea și Solidaritate, Partidul Nostru și PLDM. De data aceasta, reprezentanții partidelor s-au adresat participanților de pe podium, dar organizatorii au ținut să precizeze că nu sprijină nici un partid, că nu au o agendă politică, relatează corespondenta Europei Libere.

Moldova, Chișinău, protest împotriva schimbării sistemului electoral, 11 iunie 2017
Moldova, Chișinău, protest împotriva schimbării sistemului electoral, 11 iunie 2017

Vineri, în presă se specula că ar putea avea loc o contra-manifestație, care însă nu s-a materializat la Chișinău. În schimb, la Cahul și Edineț au avut loc „contra-concerte”, combinație de eveniment politic și concert în favoarea trecerii la sistemul electoral mixt.

Manifestația de la Chișinău s-a încheiat cu adoptarea unei rezoluții în care cetățenii declară că se opun modificării sistemului electoral. Rezoluția va fi transmisă partenerilor externi, ambasadelor acreditate în Republica Moldova, Consiliului Europei, şi reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia. Totodată, se cere Parlamentului să retragă proiectul de lege, care a trecut de prima lectură.

Pe 16 iunie este așteptat un raport al experților europeni din Comisia de la Veneția despre trecerea la sistemul electoral mixt, susținut de Partidul Democrat, Partidul Popular European, și de Socialiști. Pentru moment, partidele amintite au declarat că nu vor renunța la schimbare, dar ar putea amenda propunerea în anumite puncte „tehnice”, în concordanță cu opinia Comisiei de la Veneția. Europarlamentarul Sigfried Mureșan, vicepreședintele Comisiei pentru buget din Parlamentul European, a avertizat într-un interviu cu Europa Liberă, că R.Moldova riscă să nu primească ajutorul macro-economic al UE de 100 de milioane de euro, dacă recomandările experților constituționali europenei nu sunt respectate „de la A la Z”. Noul vicepreședinte al Parlamentului, Iurie Leancă a declarat, după o întâlnire miercuri la Bruxelles cu Mureșan că este de „un optimism moderat” în ce privește șansele Chișinăului de a-i convinge pe partenerii europeni de oportunitatea schimbării sistemului electoral.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG