Linkuri accesibilitate

Fostul director FBI susține că președintele Trump i-a cerut o declarație de loialitate


Președintele american Donald Trump și fostul director FBI, James Comey
Președintele american Donald Trump și fostul director FBI, James Comey

Într-o notă preliminară audiției de astăzi din Congresul american, fostul director al Biroului Federal de Investigații, James Comey, scrie că președintele Donald Trump i-a cerut să-și declare loialitatea și a încercat să-l convingă să închidă ancheta împotriva fostului consilier pe probleme de securitate națională, Michael Flynn. Comey, concediat de președinte pe 9 mai, va apare astăzi într-o audiere publică în fața Comisiei pentru serviciile secrete din Senat, iar informații se regăsesc într-o declarație scrisă, dată publicității miercuri.

Declarația lui Comey confirmă relatările din presă despre încercările lui Trump de a influența ancheta FBI împotriva lui Flynn. În aceeași declarație scrisă, Comey confirmă și faptul că de trei ori l-a asigurat pe președinte că el, personal, nu este ținta vreunei anchete.

Biroul Federal de Investigații anchetează posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale de anul trecut și posibile relații pe Rusia le-ar fi putut avea cu membri ai campaniei lui Trump.

Avocatul lui Donald Trump a declarat imediat că președintele este mulțumit de faptul că din nou, Comey confirmă faptul că el nu a fost anchetat de FBI. Pe de altă parte, liderul Camerei Reprezentanților, republicanul Paul Ryan a ținut să sublinieze că este „total nepotrivit” pentru un președinte să ceară o declarație de loialitate din partea unui înalt funcționar federal.

Potrivit lui Comey, președintele i-a atras, de asemeni, atenția că ancheta privind posibila implicare a Rusiei planează ca un „nor” asupra administrației sale, întrebându-l „cum ar putea fi risipit acest nor”.

Comey mai afirmă că a avut nouă conversații, între care trei în persoană, cu președinele Donald Trump în primele patru luni ale noi administrații. Cu președintele Barack Obama, precizează Comey, s-a întâlnit de două ori în trei ani și nu a discutat niciodată la telefon.

Cel puțin două comisii ale Congresului și Biroul Federal de Investigații anchetează posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale din 2016.

XS
SM
MD
LG