Linkuri accesibilitate

„Iurie Leancă își dorește foarte mult să aibă vizibilitate, să se poată promova, pe sine și partidul pe care îl reprezintă”


Iurie Leancă

Comentarii în dialog.

Igor Boțan cu Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău
Igor Boțan cu Vasile Botnaru în studioul Europei Libere la Chișinău

Igor Boțan: „Formațiunea domnului Iurie Leancă și-a dorit să fie parte a guvernării, știm că domnul Leancă și-a dorit foarte mult să revină în funcția de ministru al Afacerilor Externe, dar, deocamdată, acest lucru este imposibil.”

Europa Liberă: De ce, deocamdată, imposibil?

Igor Boțan: „Pentru că aceasta este strategia guvernanților, a Partidului Democrat; ei nu vor să-l implice pe domnul Dodon și Președinția în remanieri guvernamentale. Știu că aici vor apărea probleme, domnul Dodon a spus foarte clar că sunt politicieni pe care Domnia sa nu-i va numi în funcție în cadrul unor remanieri guvernamentale.”

Europa Liberă: Dar ce obține, în schimb, Iurie Leancă?

Igor Boțan: „Iurie Leancă și-a văzut ratingul și suportul cetățenilor în cadrul alegerilor prezidențiale, el a avut un anumit parcurs anul trecut, a fost în grupul celor patru care trebuia să înainteze un singur candidat la funcția de președinte, a părăsit acel grup, pentru ca, ulterior, să se regăsească alături de PD, iar acest parcurs, probabil, l-a costat ceva. Am în vedere ratingul formațiunii, și acum vizibilitatea este cea care poate cumva să repare acest handicap care s-a produs.”

Europa Liberă: Dar, pe de altă, parte este în atașamentul Partidului Democrat?

Igor Boțan: „Aici există probleme, numai că Iurie Leancă este unul din autorii așa-zisei istorii de succes și trebuie să-i dăm Cezarului ce e al Cezarului…”

Europa Liberă: Credeți că lumea mai ține minte asta?

Igor Boțan: „Eu cred că el poate evoca de la înălțimea la care se află acum că anume el a fost cel, unul din arhitecții istoriei de succes, de care a avut nevoie, apropo, Occidentul. Ne amintim cu toții că Joe Biden a venit special la Chișinău ca să vadă acea istorie de succes, iar meritul lui Iurie Leancă, pe bune, este că a fost unul din designerii acelei istorii de succes…”

Europa Liberă: Mulți vor avea grijă să-i pomenească și faptul că are și niște păcate, inclusiv alături de Filat, inclusiv în funcția de prim-ministru…

Igor Boțan: „Dar orice politican, care a făcut parte din Alianța pentru Integrare Europeană, poate fi etichetat; este cert că domnul Leancă, cel puțin în mod public, se adresează cetățenilor cu următorul mesaj: „Am încercat, am avut rezultate bune, dar s-a întâmplat așa că toate eforturile noastre au fost date peste cap; am demonstrat o dată că pot face lucruri bune, credeți-mă încă o dată…”. Cred că acesta va fi mesajul adresat cetățenilor.

Noi știm foarte bine că domnul Leancă este un diplomat foarte iscusit, are capacitatea de comunicare la cele mai înalte nivele, dacă putem spune așa, în mediile diplomatice, cu miniștrii de Externe, șefi de state ș.a.m.d., iar comunicarea lui cu cetățeanul simplu lasă de dorit. Cred că din această funcție Domnia sa își proiectează o activitate care cumva să-i refacă încrederea cetățenească.”

Europa Liberă: Deci, va fi interfața alianței pe dimensiunea internațională?

Igor Boțan: „Cel puțin, aceste lucruri le-am desprins din luările lui de poziție, în care a spus că își dorește foarte mult ca și de acum înainte să promoveze interesele Republicii Moldova pe dimensiunea integrării europene și cred că împreună cu domnul Carpov asta își propun. Este adevărat că domnul Leancă și colegii Domniei sale ignoră în totalitate fațeta de revers a medaliei – să fie alături de Partidul Democrat la guvernare, probabil, este riscant și acest lucru îl știm…”

Europa Liberă: Păi, da, iei și bile negre, nu doar albe.

Igor Boțan: „Da, iei și bile negre. Este adevărat: nu se știe care bile vor prevala – cele albe sau cele negre. Și în acest sens avem exemplul Partidului Liberal – cel mai recent exemplu – și știm cum s-a comportat Partidul Democrat în relațiile cu Partidul Liberal Democrat.”

Europa Liberă: De ce ar avea nevoie Partidul Democrat de formațiunea lui Iurie Leancă și de el personal, odată ce vedem că Vlad Plahotniuc își poate organiza propriile vizite în străinătate, are suficientă experiență deja de comunicare cu, factori decizionali europeni și occidentali, în general?

Igor Boțan: „Eu cred că relațiile personale pe care și le-a stabilit Iurie Leancă sunt foarte importante. Nu știu cum se va comporta Domnia sa din funcția pe care o deține acum, dar nu încape îndoială că relațiile personale ale domnului Iurie Leancă valorează destul de mult. Nu știu dacă domnul Plahotniuc va încerca să se prevaleze de aceste abilități și potențialul lui Iurie Leancă, dar, așa cum spuneam, domnul Leancă își dorește foarte mult să aibă vizibilitate, să poată avea acces și la sursele mass-media pentru a se promova pe sine și partidul pe care îl reprezintă.”

Europa Liberă: Ce sarcini urgente ar avea de onorat Iurie Leancă în poziția asta despre care vorbim?

Igor Boțan: „Sarcinile urgente se pot referi la înlocuirea spicherului și a celuilalt vicepreședinte care iată că s-a angajat să-l însoțească pe domnul Plahotniuc în misiunile sale internaționale. Aceasta ar fi o primă sarcină, altă sarcină, așa cum am spus, cred că domnul Leancă dorește foarte mult să obțină această vizibilitate și să se reabiliteze.”

Europa Liberă: Acesta-i câștigul personal, dar ce are de făcut în caietul dânsului de sarcini?

Igor Boțan: „El a spus cu text deschis, explicit că problema principală este implementarea prevederilor Acordului de Asociere. De la înălțimea funcției pe care o deține și, ținând cont de faptul că Parlamentul s-a angajat să coopereze cu Guvernul în implementarea Acordului de Asociere, cred că poate avea un rol, dar iarăși trebuie să subliniem: noi nu știm care este reversul acestei medalii și ce va prevala: bilele albe sau negre, așa cum v-ați exprimat chiar Dvs.”

Europa Liberă: Va ajunge formațiunea sa în următorul Parlament? Dvs. ce pronostic faceți?

Igor Boțan: „Eu cred că sarcina partidului domnului Leancă este cumva să cucerească un segment de pe dreapta proeuropeană, de alternativă. Am văzut că în cadrul alegerilor prezidențiale scorul a fost de 52 la 48, deci este loc pentru formațiunea domnului Iurie Leancă pe acest segment, numai că locul pe acest segment va fi cumva oferit în funcție de relațiile strânse cu Partidul Democrat care știm că, în luna decembrie, a anunțat că revine la mesajele de stânga și promovarea unor politici de stânga, adică dorește cumva să se miște spre electoratul domnului Dodon. Deci, Iurie Leancă va avea sarcina să se miște pe electoratul de alternativă, proeuropean.”

Europa Liberă: Asta însemnând că va fi o entitate separată în alegeri?

Igor Boțan: „Eu cred că va fi cu certitudine o entitate separată, altminteri nici nu mai merita să lupte pentru această funcție. Iurie Leancă poate reface, încerca să-și refacă partidul dacă își păstrează un anumit grad de autonomie și, așa cum spuneam, evocă faptul că a fost unul din designerii istoriei de succes, pe care alianța de guvernare, pur și simplu, a prăbușit-o.”

Europa Liberă: Deci, acum Iurie Leancă, pasărea Phoenix, trebuie să reanimeze gloria de cândva a alianțelor?

Igor Boțan: „Numai că această renaștere nu poate avea loc în afara cooperării cu Partidul Democrat, iar Partidul Democrat ar putea să-i fie chiar o piatră de moară pe propriul gât al acestei formațiuni pe care domnul Iurie Leancă încearcă s-o resusciteze.”

XS
SM
MD
LG