Linkuri accesibilitate

Președintele Donald Trump a amânat mutarea ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim


Președintele american Donald Trump a amânat mutarea ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, pentru a nu bloca eforturile de reluare a negocierilor israelo-palestiniene, a informat Casa Albă. În 1995, Congresul a adoptat o lege care cere mutarea ambasadei la Ierusalim, dar, de atunci, toți președinții au semnat decrete prin care se amână temporar aplicarea acestei legi.

Un oficial din administrația americană a declarat însă că președintele nu a renunțat la această mutare, pe care a promis-o din timpul campaniei electorale de anul trecut.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu s-a declarat dezamăgit, dar a salutat faptul că decizia președintelui Trump este una temporară. Autoritatea palestiniană a salutat însă amânarea drept „o șansă dată păcii”.

Statutul orașului Ierusalim este disputat, atât statul Israel, cât și autoritatea palestiniană, reclamându-l drept capitală. Pentru moment, ambasadele din Israel au sediul în Tel Aviv, deși la Ierusalim se află principalele instituții ale statului Israel, începând cu Parlamentul si guvernul.

XS
SM
MD
LG