Linkuri accesibilitate

IICCMER a înaintat prima plângere penală pentru tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor din România


Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunţat astăzi, într-o conferinţă de presă, că a înaintat prima plângere penală pentru tratamente neomenoase aplicate în timpul regimului comunist copiilor aflați în Căminele spital pentru minorii nerecuperabili din Cighid, Păstrăveni și Sighetu Marmației. În documentul adresat Parchetului General se arată că regimul din instituţiile menţionate, aflate în timpul regimului comunist în administrarea statului român, a dus nemijlocit la moartea a cel puțin 771 de minori (număr provizoriu).

Institutul de la București a cercetat aproximativ zece din cele 26 de cămine spital, a trimis primul dosar referitor numai la trei dintre ele, dar a anunțat că investigațiile vor continua. Imediat după căderea regimului comunist în România, în decembrie 1989, presa occidentală a descoperit spitalele pentru minori, iar imaginile cu copii maltratați în aceste spitale, cu asentimentul doctorilor și personalului responsbil, au șocat opinia publică internațională.

XS
SM
MD
LG