Linkuri accesibilitate

E poziția comună a președintelui, premierului și a spicherului una doar de ochii lumii?


Ion Tăbârţă: dacă e de ochii lumii e posibil ca soluționarea conflictului transnistrean să fie compromisă.

Pentru prima dată de la victoria în alegerile prezidențiale a socialistului Igor Dodon, politicienii democrați cu funcțiile cele mai înalte în stat: premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu, l-au însoțit astăzi pe șeful statului la întâlniri cu cei mai influenți diplomați străini acreditați la Chișinău: ambasadorii UE, Statelor Unite și Rusiei. Cum a fost posibil acest „front comun” după atâtea luni în care democrații au părut mai degrabă încurcați și chiar jenați de politica externă a lui Dodon, a încercat să afle Alla Ceapai.

Reglementarea conflictului transnistrean a fost subiectul central al întrevederii la care au participat ambasadorii statelor implicate în formatul oficial de negocieri 5+2. Premierul, spicherul și șeful statului nu au făcut declarații după întrevedere, prima care are loc în acest format. Într-un comunicat de presă comun se spune că șefii celor trei instituții ale statului le-au prezentat ambasadorilor o „viziune comună asupra acțiunilor care urmează să fie întreprinse în perspectiva apropiată pentru asigurarea unei dinamici pozitive a procesului de reglementare”, nu se precizează însă despre ce anume acțiuni ar fi vorba.

Până acum șeful statului, spicherul și premierul au sugerat în repetate rânduri că nu ar exista poziții divergente între principalele instituții ale statului pe subiectul transnistrean. Acesta a fost singurul subiect la care s-a ajuns la un compromis şi în cadrul primei şi deocamdată sigurei întâlnire trilaterale convocată la finele lunii februarie de președintele Dodon, care împreună cu spicherul şi premierul au decis atunci să creeze un grup de lucru comun ca să elaboreze variante de poziții și soluții privind reglementarea transnistreană.

Analistul politic Ion Tăbârţă crede că la întrevederea cu ambasadorii s-a discutat în special ultimele evoluții și anume decizia Ucrainei de a condiționa tranzitul produselor alimentare destinate regiunii transnistrene, precum și înțelegerea Chișinăului şi Kievului de a introduce controale comune pe segmentul transnistrean al graniței. Ion Tăbârţă are rezerve totuși că guvernarea democrată şi președintele Igor Dodon ar avea aceleași viziuni în special pe aceste subiectele, care fuseseră dur criticate de Tiraspol și Moscova:

„Conducerea de vârf a Republicii Moldova ar avea nevoie de o poziție comună pe subiectul reglementării transnistrene, însă nu știu pe cât de sincronizată este această poziție. Acum, mai degrabă, vedem o sincronizare a mișcărilor dintre Guvernul Republicii Moldova şi Ucraina, pe de o parte, iar pe de alta, avem sincronizarea mișcărilor dintre Președinția Republicii Moldova şi Moscova. acum este prima întâlnire comună, dar nu ştiu dacă poziţia lor este comună. Chiar dacă preşedintele Dodon vorbeşte mai rar în ultimul timp despre o eventuală federalizare, probabil că el vede în continuare reglementarea transnistreană în aceşti termeni. Pe de altă parte, avem partea ucraineană şi cea rusă în formatul de negocieri care au poziţii total opuse.”

Dacă poziția comună despre care vorbesc premierul, președintele și spicherul este doar de ochii lumii, există riscul ca soluționarea conflictului transnistrean să fie compromisă, continuă Ion Tăbârţă.

Întrevederea conducerii de vârf a țării cu diplomații străini a fost precedată de vizita în Republica Moldova a reprezentantului special al președinției OSCE, dar și de vizita ambasadorului cu misiuni speciale al Federației Ruse, Serghei Gubarev. Ultimul a cerut reluarea cât mai rapidă a discuțiilor în formatul „5+2” şi a declarat, între altele, că Moscova nu-și va revizui, deocamdată, poziția față de menținerea militarilor ruși în stânga Nistrului comentând astfel o recentă decizie a Curții Constituționale de la Chișinău care a confirmat că trupele militare ruse se află în mod ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

Previous Next

XS
SM
MD
LG