Linkuri accesibilitate

Pavel Filip: „Am reuşit ceea ce mulţi spuneau că nu vom reuşi”


Raportul premierului moldovean în Parlamentul de la Chișinău și întrebările legate de posibila sa remaniere.

Premierul Pavel Filip a prezentati un raport de activitate în fața Parlamentului, lăudând succesele guvernului său, în primul rând reformele care au dus la reluarea ajutoarelor străine. Dar raportul survine pe fundalul dezbaterilor din sânul guvernării asupra unui plan de restructurare a guvernului, reducere a numărului de ministere și demnitari.

Raportul premierului, dar mai ales dezbaterile ce au însoţit prezentarea acestuia au limpezit cumva lucrurile în ce privește întrebarea dacă va rămâne sau nu Pavel Filip să conducă guvernul după restructurare.

Lansată acum câteva săptămâni de liderul democraţilor, Vlad Plahotniuc, această restructurare ar urma să se soldeze şi cu optimizarea drastică a cabinetului propriu-zis, iar unii experţi spun că e nevoie, ar cere-o legislaţia, şi de reînvestirea premierului. Democraţii, însă, par decişi să evite aşa ceva, cel puţin o remaniere a lui Filip din cauza restructurării pornite.

La insistenţa deputatului Valeriu Ghileţchi de a afla cum are de gând Pavel Filip să-i numească după restructurare pe noii miniştri, în condiţiile în care se va ciocni de refuzul preşedintelui Igor Dodon, premierul a răspuns:

„Am reuşit cu ambasadorii, vom fi în stare să depăşim şi alte probleme. Dacă nu va fi posibil, vom apela la constituţie şi la Dvs.”

În raportul dedicat activităţii echipei sale, Pavel Filip a vorbit despre ceea ce consideră a fi “succesul” incontestabil al guvernului în oprirea crizei şi restabilirea relaţiei cu partenerii externi, fapt demonstrat, a spus el, prin semnarea anul trecut a acordului cu FMI şi deblocarea finanţării europene.

„Am reuşit ceea ce mulţi spuneau că nu vom reuşi”, a spus el.

„Am demonstrat că, lucrând cu seriozitate, Moldova poate progresa extraordinar”, a mai spus premierul în contextul în care le vorbea deputaţilor despre anumite progrese economice, pomenind printre altele mărirea cotei de exporturi în UE sau reducerea birocraţiei în afaceri.

„Moldova a demonstat că o justiţie reformată devine o justiţie eficientă”, le-a mai spus premierul deputaţilor după ce a enumerat câteva acţiuni întreprinse în acest domeniu şi dosarele de corupţie de pe masa organelor de anchetă.

Unii deputaţi socialişti, ca Vladimir Ţurcanu, i-au sugerat premierului că relaţia cu partenerii externi s-ar putea pomeni întrun nou impas.

„Cum explicaţi Dvs. suspendarea finanţării europene si aprecierile dure formulate la încheierea consiliului de asociere RM-UE?” l-a întrebat pe Pavel Filip deputatul socialist.

„Nu ştiu de unde aveţi această informaţie. UE nu a suspendat finanţarea. Vreau să vă spun că cei care îşi doresc acest lucru lovesc nu în guvern, ci în cetăţenii acestei ţări”, i-a replicat premierul lui Vladimir Ţurcanu.

Vasile Bolea
Vasile Bolea

Alţi socialişti, bunăoară Vasile Bolea, au criticat activitatea guvernului pentru ceea ce consideră a fi „contra-reforma” pensiilor şi moratoriul instituit de acesta la controalele agenţilor economici, moratoriu în care socialiştii văd o acţiune ce a generat corupţie.

Comunistul Oleg Reidman i-a repşroşat premierului incapacitatea de a promova exporturile moldovene pe piaţa europeană, iar Elena Bodnarenco, şi ea deputat comunist, că se laudă cu succese în timp ce ţara este profund afectată de migraţie.

La încheierea dezbaterilor, speakerul democrat, Andrian Candu, a ţinut să-i adreseze câteva laude premierului Filip:

„Nimeni nu spune că trăim într-o ţară perfectă, bogată în resurse, dar incontestabil a fost un an al realizărilor, dacă ne amintim dezastrul în care şi-a început activitatea acest guvern”.

De un an şi jumătate de când conduce garnitura guvernamentală, premierul Pavel Filip a ţinut primul raport în faţa legislativului, deşi astfel de acţiuni sunt cerute de unele acte legislative anual, iar de altele – o dată pe sesiune. Preşedintele Igor Dodon spunea zilele trecute într-un platou de televiziune că nu exclude o moţiune de cenzură, ce ar putea fi depusă de socialişti după acest raport, lucru care n u s-a adeverit.

Previous Next

XS
SM
MD
LG