Linkuri accesibilitate

Donald Tusk: „Valorile și principiile înainte de toate” (VIDEO)


Donald Tusk după convorbiri cu Donald Trump: Valorile și principiile în primul rând
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:40 0:00

Prima întrevedere oficială între președintele Consiliului European și președintele american Donald Trump

Uniunea Europeană și noua administrație americană au poziții diferite într-o serie de probleme cum ar fi „comerțul, schimbările climaterice si Rusia” a declarat joi președintele Consiliului European, Donald Tusk, după prima întrevedere oficială la Bruxelles cu președintele Donald Trump.

La o conferință de presă, Tusk a precizat că există și convergențe, mai aled când vine vorba de „combaterea terorismului”.

Donald Trump s-a mai întîlnit cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, și cu șefa diplomației europene Federica Mogherini.

Donald Tusk a precizat la conferința de presă că UE și noua administrație de la Washington par să fie la unison când vine vorba de conflictul din Ucraina, însă nu nu e sută la sută așa când e vorba de opiniile lui și ale lui Trump despre Rusia.

„Mesajul meu principal către președintele Trump este că valorile occidentale cum sînt libertatea, drepturile omului, și respectarea demnității umane sînt cele care dau sensul cel mai profund al cooperării și prieteniei noastre. Cea mai măreață sarcină astăzi este consolidarea întregii lumi libere în jurul acestor valori - nu numai în jurul intereselor. Valorile și principiile înainte de toate - asta e ceea ce noi, Europa și America, ar trebui să spunem”.

În a doua jumătate a zilei începe primul summit NATO la care participă Donald Trump.

Înainte de summit, Trump s-a întîlnit cu noul președinte francez Emmanuel Macron.

În cursul campaniei electorale din 2016, Trump a făcut remarci foarte critice atât la adresa NATO, pe care a numit-o „structură depășită”, cât și a Uniunii Europene, salutând totodată votul britanicilor pentru ieșirea din UE. (IG)

XS
SM
MD
LG