Linkuri accesibilitate

Reprezentantul special al președinției austriece a OSCE pentru reglementarea transnistreană, Wolf Dietrich Heim, va purta consultări la Chișinău


Wolf Dietrich Heim

Reprezentantul special al OSCE pentru reglementarea conflictului transnistrean, Wolf Dietrich Heim, este așteptat, miercuri, într-o vizită la Chișinău. Negociatorul OSCE se va întâlni cu vicepremierul pentru reintegrare Gheorghe Bălan.

Vizita urmează consultărilor purtate la Chișinău și la Tiraspol, în 19 și, respectiv, 23 mai, de emisarul rus în procesul de negocieri, Serghei Gubarev, care ceruse reluarea grabnică a discuţiilor în formatul 5+2.

Moscova și Tiraspolul au criticat decizia recentă a Ucrainei de a interzice, începând cu 20 mai, tranzitul mărfurilor alimentare supuse controlului veterinar spre regiunea transnistreană, fără acordul Chișinăului. Totodată, Rusia și administrația separatistă încearcă să includă pe agenda negocierilor internaționale decizia Moldovei și Ucrainei de a institui, până la finele lunii mai, un control mixt la punctul de trecere de la Cuciurgan de pe segmentul transnistrean al frontierei.

Marți, la un briefing susținut la Tiraspol, liderul administrației separatiste Vadim Krasnoselski a criticat din nou decizia moldo-ucraineană privind controlul mixt la frontieră. Totodată, el a spus că Tiraspolul nu este pregătit să discute despre „federalizare” ca soluție politică pentru conflictul transnistrean, adăugând că regiunea nerecunoscută ar fi ales deja calea spre independență.

În opinia lui Krasnoselski, nici „politicienii moldoveni” nu sunt dispuși să discute despre „federalizare”. „Sunt ei gata să schimbe Constituția, legislația, să anuleze anumite legi, să ofere limbii ruse statut de limbă de stat, să ofere un statut Forțelor Armate ale Federației Ruse pe teritoriul Transnistriei? Probabil că nu”, a mai spus liderul de la Tiraspol.

Ideea soluționării conflictului transnistrean prin federalizarea Republicii Moldova a fost promovată în campania electorală de liderul socialiștilor Igor Dodon, dar nu și după ce a fost ales președinte al Republicii Moldova.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG