Linkuri accesibilitate

Donald Trump își exprimă speranța la Ierusalim în progrese în direcția păcii între israelieni și arabi


Donald Trump la Zidul Plângerii la Ierusalim
Donald Trump la Zidul Plângerii la Ierusalim

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a început luni o vizită de două zile în Israel spunând că există o „rară ocazie” de a face pace în Orientul Mijlociu, declarație pe are a repetat-o la conferința de presă cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, fără a preciza însă în ce ar consta această „șansă rară”. Donald Trump a declarat, tot la conferința de presă cu premierul Nethanyahu, că dorește să facă progrese în direcția „acordului final” - o înțelegere de pace între israelieni și palestinieni, deși discuțiile pe această temă se află în impas încă din 2014.

Luni, la Ierusalim, Donald Trump a devenit luni primul președinte american în exercițiu care a vizitat Orașul Vechi. El s-a oprit la Biserica Sfântului Mormânt, considerată cel mai important loc sfânt al creștinilor. Purtând o kippa evreiască, a mers după aceea și la Zidul Plângerii, unul din cele mai venerate locuri ale iudaismului.

Trump urmează să se întâlnească marți în Cisiordania cu președintele palestinian Mahmud Abbas. Oficiali din anturajul lui Trump au avertizat însă că nu se așteaptă vreun progres spectaculos, iar întâlnirea cu Abbas de la Betleem va avea valoare mai degrabă simbolică. Secretarul de stat Rex Tillerson a mai spus că o eventuală întâlnire trilaterală Trump-Netanyahu-Abbas „este pentru altă dată”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG