Linkuri accesibilitate

Televiziunea de stat iraniană îl felicită pe președintele Hassan Rohani pentru victoria în alegeri


Televiziunea iraniană îl felicită pe președintele Hassan Rohani, 20 mai 2017

Televiziunea de stat iraniană l-a felicitat de președintele Hassan Rohani pentru victoria, din primul tur, în alegerile prezidențiale de vineri. Ministerul de interne a declarat că au fost numărate aproape toate voturile din totalul de peste 40 de milioane exprimate, iar președintele Hassan Rohani a câștigat „în jur de 22,8 milioane”.

Tot Ministerul de interne a informat că principalul contracandidat, conservatorul Ebrahim Raisi, a câștigat în jur de 15,5 milioane de voturi.

Rezultatele finale sunt așteptate în cursul zilei.

Teheran, coadă la un centru de votare, vineri 19 mai, 2017
Teheran, coadă la un centru de votare, vineri 19 mai, 2017

Participarea la vot este estimată la peste 70%, aproximativ egală cu cea din 2013.

Preşedintele Rohani a coordonat negocierile care în 2015 au dus la semnarea acordului dintre Iran și marile puteri ale lumii, în baza căruia Teheranul s-a angajat să-și limiteze drastic programul nuclear în schimbul ridicării sancțiunilor internaționale. În cursul actualei campanii electorale Rohani a promis mai multă deschidere și libertate în interior.

Conservatorul Ebrahim Raeisi și președintele Hassan Rohani
Conservatorul Ebrahim Raeisi și președintele Hassan Rohani

Contracandidatul său conservator l-a criticat însă pentru faptul că acordul nuclear nu a adus o ridicare simțitoare a nivelului de trai pentru iranieni, nici locurile de muncă promise. El a promis mai multă protecție socială, mai multe locuri de muncă, și o revenire la politica izolaționistă.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG