Linkuri accesibilitate

Lituania a adăpostit doi bărbați gay din Cecenia, unde comunitatea gay este supusă unui val de persecuții


Ministrul de externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, a declarat pentru „EUobserver” că guvernele europene și instituțiile UE cooperează pentru a proteja comunitatea gay din Cecenia, ținta unui val de persecuții din partea autorităților. În aprilie, cotidianul Novaya Gazeta relata că cel puțin 100 de bărbați gay din Cecenia ar fi fost reținuți și deportați, trei dintre ei ar fi murit.

Linkevicius nu a vrut să dea amănunte despre planurile europene, din motive de securitate, dar a confirmat că doi bărbați gay din Cecenia, parte a Federației Ruse, au primit azil umanitar în Lituania. Potrivit publicației „EUobserver”, cei doi au ajuns în Lituania cu ajutorul unor organizații rusești pentru apărarea drepturilor comunității LGBT.

Joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție în care se cere autorităților cecene să pună capăt persecuțiilor împotriva comunității gay și să permită organizarea unei anchete independente la fața locului.

Cancelarul german Angela Merkel a fost unul din primii lideri mondiali care la o conferință de presă cu președintele Vladimir Putin i-a cerut acestuia, în public, să „protejeze drepturile minorităților”. Cei doi s-au întâlnit la Soci la începutul lunii mai.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG