Linkuri accesibilitate

„Trebuie să lovești acolo unde doare”


Jurnalistul britanic Edward Lucas crede că punctul vulnerabil al elitei rusești sunt banii investiți în Occident

260 de experți din 27 de țări se află Summitul STRATCOM de la Praga pentru a căuta răspunsuri la întrebarea „Cum se pot apăra democrațiile de influența țărilor ostile și de dezinformare?”. Se discută despre propaganda rusă și despre atacuri cibernetice, despre războaie hibride, despre Islam și radicalizare, despre terorism, despre știri false și „alfabetizarea” publicului. Rusia ocupă desigur un loc central în aceste dezbateri, se discută despre ofensiva informațională a Kremlinului mai ales în țările din flancul estic al NATO, dar și despre modul cum se folosește de populiști și partidele de extrema dreaptă din Occident pentru a destabiliza vechile democrații. Printre participanți la Summitse numără și cunoscutul jurnalist britanic Edward Lucas, unul din redactorii șefi ai publicației „The Economist” și vice-președinte al Centrului pentru Analiza Politicilor Europene (CEPA). Poți să te aperi de propaganda ostilă, fără a renunța la valorile democratice, a fost una din întrebările pe care i le-a pus Europa Liberă, plecând de la exemplul Ucrainei. Interviul realizat de Natalia Churikova, jurnalistă în redacția ucraineană a Europei Libere, este tradus și rezumat de Ileana Giurchescu

Jurnalistul britanic Edward Lucas ( The Economist)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:01 0:00
Link direct

Recent, Kievul a blocat rețelele sociale rusești, pe motiv că sunt folosite împotriva Ucrainei, în războiul hibrid din estul Ucrainei. O decizie nedemocratică?

„Democrațiile se pot și trebuie să se apere dar când o fac, de multe ori, trebuie să facă și compromisuri. Nu poți face orice ai vrea și nici nu avem soluții ideale pentru o lume ideală” este de părere Edward Lucas.

„În principiu sunt împotriva măsurii de a bloca rețelele sociale rusești deși pot înțelege de ce mulți ucraineni susțin această măsură. Dar întrebarea este: se rezolvă așa problema de bază și de fapt care este problema de bază? Blocajul diminuează Ucraina, o face să pară slabă. Și nu cred că va opri ofensiva informațională a Rusiei” mai afirmă jurnalistul britanic.

Ucraina este într-o situație aparte pentru că este „în război cu Rusia”. Până acum s-a descurcat mai bine decât era de așteptat pe teren, a zădărnicit aproape toate planurile Rusiei în est și ar fi bine dacă și Occidentul ar fi mai activ, apreciază Edward Lucas.

În războiul „informațional”, Ucraina ar avea însă nevoie de o mass media puternică și de un mesaj puternic. Iar un mesaj puternic, crede jurnalistul britanic, depinde o realitate pe măsură. „Când ucrainenii vor avea încredere în aleșii lor, în instituțiile statului, când mediilor vor putea relata despre o țară care prosperă atunci rețelele sociale rusești își vor pierde forța de impact” este opinia lui Edward Lucas.

Edward Lucas a fost unul din primii jurnaliști și analiști occidentali care a relatat despre ofensiva mediatică a Rusia, când era doar la început. „Pentru că am ascultat ce mi-au spus prietenii din Lituania, din Letonia și Estonnia, și Polonia si fosta Cehoslovacie. Încă din anii 90 m-au avertizat că Rusia nu este o problemă pe care o rezolvi, este o provocare cu care te confrunți mereu”. Iar Occidentul, ca să se apere, ar trebui să asculte mai atent ce spus aliații din est.

Pierde Occidentul confruntarea mediatică, informațională cu Rusia ?

„Occidentul este mai mare și mult mai bogat. Nu pierdem războiul mediatic pentru că suntem slabi, îl pierdem pentru că nu avem voința necesară. Dacă Occidentul s-ar coordona, dacă ar acționa la unison, ar câștiga acest război fără probleme”, spune Edward Lucas.

Există desigur și problema influenței de care se bucură Rusia în multe țări occidentale, la cel mai înalt nivel – reamintește Eduard Lucas – influență de care se bucură fie datorită relațiilor economice sau comerciale, fie datorită afinităților ideologice sau prin șantaj.

„ Ca să se apere, democrațiile trebuie să ofere electoratului alternative reale, să nu-i aducă pe alegători în situația de a gândi „oricum nimeni nu mă reprezintă”.

Oricum, crede Lucas, atitudinea în Occident se schimbă: acum 20 de ani, nimeni nici nu voia să audă de pericolul rusesc, acum 10 ani lumea reacționa condescendent la avertismente, acum se vorbește deschis despre amenințarea Rusiei și necesitatea de a replica, de a reacționa.

„Contra-atacul Occidentul a început, chiar dacă pentru moment fără mare succes”, declară Edward Lucas. „Și nu cred că strategia cea mai bună este să-i atacam exact unde ne atacă ei pe noi”. Trebuie să „lovim Rusia în punctele ei slabe: să subminăm credibilitatea regimului Putin prin investigații jurnalistice de calitate. Dar cel mai eficient ar fi să mergem după banii lor.

Putin si aliații lui nu-și investesc banii în Rusia , îi investesc la Londra, la New York și Paris. Ar fi mult mai eficient dacă le-am putea spune: tovarăși, banii voștri sunt la noi așa că lăsați-ne în pace”. Sigur, o strategie care va avea costuri economice și pentru Occident „dar mai bine să plătim acum cu pierderi financiare decât mai târziu, cu pierderi politice” mult mai grele, este de părere Edward Lucas.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG