Linkuri accesibilitate

Un decret prezidențial ucrainean interzice sau limitează accesul la rețelele de socializare din Rusia


Yandex screenshot
Yandex screenshot

Președintele Ucrainei, Petro Poroșenko, a decis limitarea sau interzicerea accesului la o serie de rețele de socializare din Rusia, între care VKontakte, Odnokalssniki, Yandex și mail.ru. Interdicția sau accesul limitat va fi valabilă pe trei ani, se arată în decretul publicat astăzi pe pagina de internet a președinției ucrainene. Sancțiunile sunt impuse în legătură cu implicarea Rusiei în conflictul separatist din estul Ucrainei. Rusia a reacționat la decizia autorităților de la Kiev, caracterizând-o drept „neprietenoasă” și acuzând Ucraina de cenzură.

Site-ul mail.ru și-a informat utilizatorii cum să facă să ocolească restricția impusă și să acceseze site-ul. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a vorbit despre „încălcarea dreptului la informație”, iar purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova a spus că este vorba de „o cenzură motivată politic”.

Ucraina a impus sancțiuni unui număr de 468 de organizații și companii, și pentru mai mult de 1200 de persoane, după anexarea ilegală de către Rusia a peninsulei Crimeea, și ca urmare a sprijinului Moscovei pentru separatiștii din estul țării. Un oficial ucrainean a declarat, sub condiția anonimatului, postului nostru de radio că va fi foarte greu să fie pus în practică decretul preşedintelui Poroșenko.

XS
SM
MD
LG