Linkuri accesibilitate

Casa Albă respinge revelațiile presei americane despre informații clasificate revelate de Donald Trump lui Serghei Lavrov


La primirea șefului diplomației ruse la Casa Albă
La primirea șefului diplomației ruse la Casa Albă

Cotidianul Washington Post a fost cel care a informat primul despre informații strict secrete despre Statul Islamic ce i-ar fi fost puse la dispoziție de președinte șefului diplomației ruse.

Casa Albă respinge revelațiile din presa americană că președintele Donald Trump ar fi dezvăluit informații ultra-secrete în cursul întrevederii de săptămâna trecută cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov. Ar fi vorba de informații despre anumite planuri ale organizației teroriste a Statului Islamic pe care Trump le-ar fi dat partenerilor ruși fără cunoștința țării care furnizase informațiile Statelor Unite.

Washington Post a făcut primele dezvăluiri, confirmate ulterior de alte publicații, iar unul din autorii acestei revelații a explicat la BBC că este vorba informații atât de secrete încât, în principiu, nu sunt discutate nici cu țările aliate (cum ar fi țările NATO).

Articolul din Washington Post se bazează pe surse anonime, foști și actuali membri ai administrației, surse apropiate întrevederii lui Trump cu Lavrov și cu ambasadorul rus la Washington, Serghei Kisliak. Consilierul prezidențial pentru securitate H.R.McMaster și secretarul de stat Rex Tillerson au respins relatările, declarând că președintele nu a dezvăluit nimic care să nu fi fost deja cunoscut. Mai mult, au spus ei, președintele are dreptul să decidă dacă informații sunt sau nu secrete așa că juridic, Trump nu și-a depășit prerogativele.

Democrații în Congres, dar si unii republicani au declarat că relatările, dacă sunt confirmate, sunt extrem de „îngrijorătoare”.

Președintele Donald Trump i-a primit la Casa Albă pe ministrul de externe rus Lavrov și ambasadorul Kisliak la o zi după ce a anunțat că l-a concediat pe James Comey, directorul Biroului Federal de Investigații (FBI). În cursul acestei zile, adjunctul ministrului american al justiției, Rod Rosenstein, apare în fața Senatului pentru a explica împrejurările în care a fost concediat Comey. Audierea din Senat va avea loc în spatele ușilor închise. Rosenstein ar fi recomandat concedierea directorului FBI, dar, ulterior, președintele Donald Trump a declarat într-un interviu televizat că avea de mult intenția să-l demită.

Ceea ce face concedierea lui Comey atât de controversată este faputul că a avut loc în timp ce directorul FBI coordona ancheta privind posibila implicare a Rusiei în alegerile prezidențiale americane și posibilele contacte ale Rusiei cu membri ai echipei de campanie electorală a lui Trump.

Liderul democraților în Senat, Chuck Schumer, a declarat că la audieri se va discuta și posibilitatea numirii unui procuror independent care să investigheze posibilul amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale americane. În acest moment, pe lângă ancheta FBI, alte două anchete în Congres sînt în curs de derulare pe aceeași temă.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG