Linkuri accesibilitate

Mii de moscoviți protestează împotriva planurilor de demolare a blocurile comuniste


Protest la Moscova, împotriva planului de urbanizare, 14 mai 2017
Protest la Moscova, împotriva planului de urbanizare, 14 mai 2017

Mii de persoane au participat la Moscova la un protest împotriva planului primarului Serghei Sobianin de a dărâma blocurile comuniste din anii 50-60 ai secolului trecut pentru a le înlocui cu zgîrie-nori. Argumentul primarului și al celor care îl sprijină este că blocurile comuniste sunt de proastă calitate și că prin ridicarea unor blocuri moderne, mai înalte, s-ar construi și mai multe apartamente. Planul de urbanizare vizează circa 4.500 de blocuri comuniste. Moscova se confruntă cu o penurie acută de apartamente și cu chirii în creștere continuă. Planul primarului este sprijinit și de președintele Vladimir Putin.

Protestul de la Moscova a fost organizat de cetățeni afectați direct de planul de urbanizare, fără implicarea vreunui politician al opoziției. Participanții au pus numărul celor prezenți la circa 60 de mii, poliția a vorbit de nu mai mult de 5 mii iar o organizație neguvernamentală, specializată în a estima participarea la manifestații, a estimat că erau peste 20 de mii.

Majoritatea celor care locuiesc în aceste blocuri din era Hrușciov sunt propietari iar proiectul de lege privind demolarea blocurilor, trecută de prima lectură în Duma de stat , este vag: nu precizează ce ar putea primi propietarii în schimb, în ce condiții și unde în Moscova? Dar include prevederea că pot fi evacuați forțat din apartamentele lor, dacă blocul va fi dărâmat.

Nu este prima dată când probleme sociale scot lumea pe stradă în Rusia, fără ca opoziția politică să fie implicată. Un exemplu recent sunt protestele camionagiilor în toată Rusia.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG