Linkuri accesibilitate

Summit arctic în Alaska, în umbra „relativistului” Trump


Pe agenda reuniunii se află necesitatea schimbului de informații științifice pentru protecția mediului între cele opt țări membre ale Consiliului Arctic.

Secretarul de stat al Statelor Unite, Rex Tillerson, își găzduiește colegii din șapte țări la summit-ul arctic de la Fairbanks, din Alaska. Agențiile de presă se așteaptă ca reuniunea să fie umbrită de lipsa de voință a președintelui american Donald Trump de a lupta împotriva schimbărilor climaterice, în care, cum singur a spus-o în campanie, nu prea crede.

Spre deosebire de predecesorul său, Barack Obama, Trump și-a exprimat dubii că activitatea umană ar juca vreun rol semnificativ în schimbările climaterice și se gândește să retragă Statele Unite din acordurile internaționale care-și propun să contracareze fenomenul.

„Nu prea cred în schimbările climaterice”, spunea Trump în campanie, într-un interviu cu CNN. De atunci, el a semnat numeroase ordine care elimină măsuri de protecție a mediului luate de Obama, favorizând industriile poluante, în frunte cu cele din domeniul hidrocarburilor, făcând activiștii să spună că Trump nu doar că nu combate schimbările climaterice, dar le chiar întruchipează.

Gazda summitului arctic, secretarul de stat Tillerson, este el însuși fostul șef al firmei petroliere Exxon.

Reuniunea arctică de la Fairbanks, din Alaska, a fost programată în nordul extrem al Statelor Unite pentru a atrage atenția asupra zonei unde schimbările climaterice sunt cele mai vizibile de pe întreaga planetă.

În bilanțul meteorologic al anului 2016 purtătoarea de cuvânt Clare Nullis, de la World Meteorological Organization (WMO), spunea că el a fost cel mai cald din istorie pe toată planeta, dar temperaturile au fost neobișnuit de ridicate mai ales în regiunea arctică. Tot în 2016, a spus Nullis, s-a înregistrat cel mai scăzut nivel de gheață în regiunea arctică din istorie.

Pe agenda reuniunii de anul acesta a Consiliului Arctic, structură înființată în urmă cu 20 de ani, se află necesitatea schimbului de informații științifice pentru protecția mediului între cele opt țări membre: Canada, Danemarca, Finlanda, Islanda, Norvegia, Suedia, Rusia și Statele Unite.

Președintele american Trump a amenințat mereu că va denunța Acordul de la Paris, semnat în 2015, care prevede încetinirea încălzirii globale, dar în ultimele zile a părut să dea înapoi, urmând să se pronunțe limpede după un summit G7 programat luna aceasta.

Canada și țările nord-europene au insistat asupra importanței salvgardării Acordului de la Paris și a respectării lui de către Statele Unite, așa că la Fairbanks se întrevăd discuții aprinse pe tema declarației finale a summitului.

La sfârșitul lui Statele Unite vor preda președinția pe doi ani a Consiliului Arctic Finlandei, țară care insistă asupra implementării Acordului de la Paris.

Reuters notează că încălzirea în zona arctică topește calota glaciară, și dezgheață tundra, amenințând ecosisteme, dar deschide în același timp accesul spre noi rezerve de petrol, rute de navigație și zone de pescuit, intensificând competiția între țările din regiune.

Administrația Trump a anulat interdicții ale președintelui Obama privind exploatarea petrolului în zona arctică, deschizând posibilitatea unei confruntări cu Moscova în acest domeniu – scrie Reuters, amintind că Rusia și-a consolidat prezența militară în nordul extrem până la nivele fără precedent în epoca post-sovietică.

XS
SM
MD
LG