Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon salută votul din Parlament, unde s-a adoptat trecerea la sitemul electoral mixt


Protest în fața Parlamentului, Chișinău, 5 mai 2017

„Ce a fost astăzi în Parlament o putem califica drept o victorie a președintelui și a fracțiunii socialiștilor în lupta contra votului uninominal”, a declarat președintele Igor Dodon după ce, vineri, Parlamentul a adoptat, în prima lectură, trecerea la sistemul electoral mixt, un compromis negociat de partidul democrat cu opoziția socialistă.

La o conferință de presă, președintele parlamentului Andrian Candu a declarat că a fost un „compromis necesar pentru binele țării”, chiar dacă Partidul Democrat și-ar fi dorit sistemul uninominal. Tot Candu a precizat că votul final nu va avea loc înainte de avizul final al Comisiei de la Veneția, așteptat în iunie.

Inițial, pe ordinea de zi fuseseră introduse, inopinat, vineri, două proiecte de lege: cel pentru trecerea la sistemul uninominal, promovat de Partidul Democrat și cel pentru trecerea la sistemul mixt, înaintat de partidul Socialiștilor, la inițiativa președintelui țării. După care cele două au fost comasate într-un singur proiect de lege, care are sistemul mixt la bază. În favoarea comasării celor două proiecte au votat 74 de deputați după ce, anterior, 52 votaseră în prima lectură, trecerea la sistemul uninominal.

Votul de vineri a fost o dublă surpriză: inițial, pe ordinea de zi nu era schimbarea sistemului electoral și nimeni nu se aștepta ca Partidul Democrat să accepte atât de repede, în cursul unei scurte pauze a ședinței, ideea sistemului electoral mixt.

Mai mulți protestatari, reprezentanți ai societății civile și ai unor partide, s-au adunat în fața Parlamentului pentru a protesta împotriva dezbaterii inopinate a schimbării sistemului electoral.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG