Linkuri accesibilitate

Președintele Igor Dodon critică decizia Curții Constituționale privind neutralitatea R.Moldova


Președintele Iogor Dodon i-a criticat pe judecătorii Curții Constituționale pentru decizia de marți privind statutul de neutralitate al R.Moldova, susținând că aceștia ar fi vrut „și buchea Constituției să o respecte, dar și cetățenia lor românească să nu o compromită”.

Într-o postare pe Facebook, președintele Dodon este de părere că judecătorii „cc-iși”, adică membrii Curții Constituționale, ar „pune sub semnul întrebării” neutralitatea și integritatea teritorială ale R.Moldova.

Răspunzând sesizării unor deputați liberali, Curtea Constituțională a stabilit că statutul de neutralitate înscris în Constituție nu împiedică Republica Moldova să participe la sisteme colective de securitate.

Curtea Constituțională a mai hotărât că „ocupația militară a unei părți a teritoriului Republicii Moldova în momentul declarării neutralității, precum și lipsa recunoașterii și a garanțiilor internaționale a acestui statut nu afectează validitatea prevederii constituționale referitoare la neutralitate”.

Președintele Igor Dodon, care se opune deschiderii Biroului de legătură NATO la Chișinău, a cerut în repetate rânduri Alianței să garanteze în scris să va respecta neutralitatea Republicii Moldova.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG