Linkuri accesibilitate

Manifestație PSRM de 1 Mai la Chișinău (GALERIE FOTO)


Sute de persoane au luat parte la ceea ce socialiștii moldoveni au numit Marşul solidarităţii şi dreptăţii sociale.

Mulţimea a mărșăluit pe străzile capitalei în două coloane. Prima a pornit din scuarul Circului, a doua de la Academia de Ştiinţe a Moldovei.

Purtînd drapele roşii și tricolore, unii dintre ei şi drapelul Federaţiei Ruse, participanţii la manifestaţie au scandat losinci şi mesaje cu îndemnul la solidaritate şi dreptate, cerând, între altele, învăţământ gratuit, majorare de pensii şi salarii şi micşorarea preţurilor.

Coloanele s-au întâlnit în scuarul Teatrului de Operă şi Balet unde a avut loc un miting dedicat zilei de 1 Mai.

Prezent la manifestație, președintele moldovean și fost lider al socialiştilor Igor Dodona spus, între altele, că tradiția sovietică de a marca ziua de 1 Mai a fost reînviată, în urmă cu câţiva ani, anume de el şi PSRM:

„În 2012 la 1 mai am făcut la Orhei primul marş din istoria modernă a Republicii Moldova … Ne aducem aminte în timpul Uniunii Sovietice era o sărbătoare foarte frumoasă. Ieșeam împreună cu părinţii la această sărbătoare. Este o sărbătoare a noastră, o sărbătoare a oamenilor muncii. Vom face totul pentru a menţine această sărbătoare.”

Dodon a anunţat în faţa mulţimii că a semnat luni un decret prin care a conferit mai multe distincții „oamenilor simpli” şi a menţionat că între aceştia se numără „un măturător de la Bălţi, un tractorist de la Comrat, Găgăuzia şi o cusătoreasă”.

El a promis că în fiecare an va decora muncitori şi oameni simpli cu prilejul zilei de 1 mai.

„Împreună vom lupta, vom rezista şi vom da jos actuala guvernare care îşi bate joc de oamenii acestui stat. Dacă o să fim împreună îi dăm jos”, a mai declarat preşedintele Igor Dodon, îndemnîndmulţimea să participe și la „marşul Victorie” pe care intenţionează să-l organizeze socialiştii la 9 mai.

„Nu vom permite ca în această zi de 9 mai să fie marcată o altă sărbătoare”, a spus Igor Dodon făcând aluzie la decizia de vineri a parlamentului de a decreta „Ziua Europei” drept sărbătoare oficială la 9 mai.

Președintele Igor Dodon a spus imediat după votul din Parlament că nu va promulga această lege.

Deputaţi şi fruntaşi socialişti, între care lidera PSRM Zinaida Greceanîi şi consilierul prezidenţial Ion Ceban, au reiterat, în discursurile lor, că optează pentru demisia actualei guvernări „oligarhice şi criminale”, dizolvarea parlamentului şi declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

Ei au cerut şi demisia actualului primar al municipiului Chişinău, liberalul Dorin Chirtoacă.

La mitingul organizat de socialişti au participat şi câţiva deputaţi din Duma de Stat a Federaţiei Ruse, între care şi pugilistul Nikolai Valuev.

În preajma mitingului socialist, câteva persoane au improvizat o contra manifestație scandând „Moldova pământ românesc”.

Un miting puţin numeros la care au fost intonate imnul României „Deșteaptă-te române” şi alte cântece româneşti a avut loc și în Piaţa Marii Aducări Naţionale.

În anii precedenți, socialiștii își disputau ziua de 1 mai cu Partidul Comuniștilor, din care mulți dintre actualii socialişti, inclusiv preşedintele Igor Dodon, s-au desprins după 2010.

PCRM al fostului preşedinte Vladimir Voronin a difuzat un comunicat în care se spune, între altele, că în condiţiile actuale din Moldova esența sărbătorii de 1 mai constă în „lupta” împotriva „actualului regim criminal-oligarhic care a uzurpat ţara”, împotriva „corupţiei, degradării economice şi umilirii sociale”.

Ca şi în anii precedenţi, Confederaţia Naţională a Sindicatelor din Moldova a decis să nu organizeze o consemnare publica a zilei solidarităţii oamenilor muncii, pentru a nu se contopi cu lozincile politice ale formaţiunilor politice. Confederaţia a difuzat în ajun un apel în care cere realizarea mai multor cerinţe, între care, „crearea de locuri de muncă cu salarii decente, combaterea muncii la negru şi diminuarea presiunii fiscale asupra veniturilor persoanelor fizice”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG