Linkuri accesibilitate

Ministrul eston al apărării, Margus Tsahkna, susține că Rusia ar putea amplasa permanent în Belarus mii de militari


Exerciții militare ruse în Crimeea, februarie 2017
Exerciții militare ruse în Crimeea, februarie 2017

Ministrul eston al apărării, Margus Tsahkna, crede că Rusia ar putea profita de manevrele militare pe care le va organiza în septembrie în Belarus pentru a staționa acolo permanent mii de militari – un semnal de avertisment pentru Alianța Nord-Atlantică. La manevrele din septembrie, care vor include exerciții cu arme nucleare, se estimează că ar putea participa până la 100 de mii de militari, relatează Reuters. Ar fi cele mai mari manevre din 2013.

Vineri, parlamentul din Muntenegru va vota aderarea țării la NATO, o mișcare criticată frecvent la Moscova drept o provocare și încercare a Alianței de a-și întări poziția în Balcani.

Pe lângă extinderea NATO, scutul american antirachetă, amplasat în Europa este văzut de Moscova drept o amenințare. Șeful Statului Major al armatei ruse, generalul Valeri Gherasimov declara joi că toate obiectivele strategice din partea europeană a Rusiei ar putea ajunge în raza de acțiune a componentelor sistemului de apărare antirachetă american din România, dar și din Polonia, dacă acestea vor fi echipate cu rachete de croazieră „Tomahawk”. Potrivit agenției Agerpres, Gherasimov a mai spus că la baza din România ar fi instalate rampe universale din care pot fi efectuate nu numai interceptări antirachetă, ci și lansări de rachete de croazieră de tipul „Tomahawk”.

La Conferința pe probleme de Securitate, organizată anual de ministerul rus al apărării, generalul Gherasimov a criticat din nou sistemul antirachetă NATO drept un factor de tensiune în Europa.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG