Linkuri accesibilitate

Turnee teatrale la schimb


Teatrul evreiesc de stat din Bucureşti la Chișinău, Teatrului național Satiricus-Ion Luca Caragiale din Chișinău la Bucureşti.

La Chişinău începe marți, în premieră, un turneu al Teatrului Evreiesc de Stat de la Bucureşti. Şase spectacole cu participarea inclusiv a actriţei Maia Morgenstern, vor fi găzduite de Teatrul Naţional Satiricus-Ion Luca Caragiale. Detalii despre evenimentul organizat de Institutul Cultural Român.

Turneul Teatrului Evreiesc de stat din Bucureşti a început marți seară la Chişinău cu spectacolul „Varșovia: ghid turistic”.

„O mamă şi fiul ei călătoresc spre Varşovia, pentru a încerca să obţină o clădire care a aparţinut familiei lor înainte de cel de-al doilea război mondial. Călătoria lor dezvăluie conflictul între generaţii, relaţiile lor cu tatăl care a murit cu ani în urmă şi lecţia Holocaustului, atât pentru generaţia care l-a trăit, dar şi pentru generaţia mai tânără, care a simţit această experienţă îngrozitoare în copilărie”. Astfel este rezumat spectacolul „Varşovia: ghid turistic” pe site-ul Teatrul Evreiesc de la Bucureşti.

Toate piesele jucate în această săptămână la Chişinău abordează teme sensibile, observă criticul de artă Larisa Turea, care a urmărit mai multe spectacole ale Teatrului Evreiesc din România:

„Să nu uităm că acest Teatru Evreiesc de la Bucureşti, care joacă mai mult în limba română, este astăzi cel mai vechi teatru evreiesc de expresie idiş din lume, fiind în această calitate invitat şi la marele festivaluri. Spectatorii noştri vor aprecia această prestaţie de teatru original pentru că abordează nişte teme tulburătoare, care mult timp au fost trecute sub tăcere în zona noastră. Este vorba de Holocaust, de această prigonire a evreilor, cum, de altfel, au fost prigoniţi şi basarabenii. Chiar îmi spunea cândva Paul Goma că, de fapt, basarabenii ar fi evreii Europei.”

Înfiinţat în 1876 la Iaşi, Teatrul Evreiesc a fost prima trupă profesionistă de teatru în limba idiş din lume.

Astăzi e condus de actriţa Maia Morgenstern, cunoscută și pentru rolul Fecioarei Maria din „Patimile lui Hristos”, un film regizat de Mel Gibson. Maia Morgenstern a jucat şi în producţii moldoveneşti, cum ar fi pelicula „Patul lui Procust”, regizat de Sergiu Prodan şi Viorica Meşină.

Evenimentul din această săptămână este sprijinit de Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău şi va continua cu un turneu al Teatrului Național Satiricus-Ion Luca Caragiale la Bucureşti în perioada 8-14 mai. Acest schimb de turnee îşi propune să creeze un pod cultural peste Prut, explică regizorul Sandu Grecu:

„Una este să priveşti un spectacol al unui teatru şi cu totul alta să vezi cel puţin un micro-repertoriu de şase spectacole unde spectatorul din Chişinău are posibilitatea să vadă întreaga paletă de actori ai acestui minunat teatru în frunte cu Maia Morgenstern. Vor urma şi discuţii după aceste micro-stagiuni dar sper să mergem şi la alte proiecte de colaborare, de regizori, de schimb chiar şi de actori, de un spectacol comun între două teatre.”

Turneul Teatrului Evreiesc de stat din Bucureşti se va încheia duminică 30 aprilie cu piesa „Mazl Tov… And Justice for all!”.

Miercuri, va fi jucată comedia „Mic şi-al dracu' ” , regizat de Maia Morgenstern.

La Bucureşti, între 8 şi 14 mai, Teatrul Naţional Satiricus-Ion Luca Caragiale va prezenta piesele „Cerere în căsătorie” de Cehov, „Angajare de clovn” de Matei Vişniec şi „Maestrul şi Margareta” de Mihail Bulgakov.

Previous Next

XS
SM
MD
LG