Linkuri accesibilitate

Potrivit rezultatelor neoficiale referendumul constituțional din Turcia ar fi fost cîștigat de susținătorii președintelui Recep Tayyip Erdogan


Susținătorii AKA își manifestă bucuria la anunțul rezultatelor parțiale
Susținătorii AKA își manifestă bucuria la anunțul rezultatelor parțiale

Agenția oficială de presă Anadolu (Anatolia) a anunțat repetat după orele 19:00 că 51,34 % din alegători ar fi votat „Da”, în favoarea instaurării regimului prezidențial dorit de Recep Tayyp Erdogan, precizînd la orele 21:00 (ora Europei Centrale) și că rezultatul este încă parțial, după numărătoarea a 98,95 din buletinele de vot.

Erdogan și-a felicitat cadrele Partidului Justiției și Dezvoltării (AKP), pe cele ale Partidului Acțiunii Naționaliste și pe ale Partidului Marii Unități, pentru victoria obținută, apreciind că rezultatele sînt „clare” - anunța aceeași agenție oficială de presă.

Premierul turc, Binali Yildirim, a comentat rezultatele referendumului de la balconul sediului AKP, afirmînd la orele 22:00 (ora Chișinăului) că „potrivit rezultatelor încă neoficiale, „da” a cîștigat în referendum”. Premierul a apreciat că „rezultatele demonstrează maturitatea democratică a țării noastre”, enunțînd că „Turcia deschide o pagină nouă în istoria ei democrată”.

Cele două partide principale de opoziție au denunțat în cursul serii „manipulările” rezultatului referendumului, ale cărui rezultate parțiale ar indica o victorie a lui Erdogan cu o marjă extrem de mică. Secretarul general-adjunct al principalului partid de opoziție a calificat la postul CNN-Türk, drept „violare” a legalității, decizia înaltului Consiliu electoral de a valida buletine de vot neștampilate oficial sau introduse în plicuri neștampilate de autoritatea electorală.

XS
SM
MD
LG