Linkuri accesibilitate

China intervine pentru a aplana tensiunile dintre Coreea de Nord și Statele Unite


Fotografie de la un test al unei rachete balistice nord-coreene dată publicității la începutul lunii aprilie
Fotografie de la un test al unei rachete balistice nord-coreene dată publicității la începutul lunii aprilie

China, singur aliat major al Coreei de Nord, care se opune programului acesteia de înarmare, a făcut astăzi apel la desfășurarea unor convorbiri care să conducă la o rezolvare pașnică a crizei. Ministrul de externe al Chinei, Wang Yi, le-a declarat reporterilor la Beijing: „Facem apel la toate părțile să se abțină de la provocări și amenințări reciproce, fie în cuvinte sau în acțiuni, pentru a nu conduce situația spre un stadiu ireversibil și imposibil de administrat. Forța nu poate rezolva problema, iar dialogul este singurul canal posibil de rezolvare a ei.”

Concomitent, într-o declarație a unui purtător de cuvînt al Institutului de Dezarmare și Pace al Ministerului de externe nord-corean, Pyogyangul a condamnat Statele Unite pentru atacul împotriva aeroportului din Siria. În declarația preluată de Reuters, de la agenția oficială nord-coreană KCNA, se afirmă: „Statele Unite introduc în peninsula coreană, punctul cel mai fierbinte al lumii, imense instalații strategice nucleare, amenințînd în mod serios pacea și securitatea peninsului și împingînd situația la limita unui război”.

În declarația nord-coreană se adaugă: „Aceasta a creat o situație primejdioasă în care un război termo-nuclear poate izbucni în orice moment.”

XS
SM
MD
LG