Linkuri accesibilitate

CEDO consideră Rusia responsabilă de amploarea dramei de la Beslan, Moscova respinge orice vinovăție


Beslan, 4 septembrie 2004, după ce forțele ruse au luat cu asalt școala, în care o mie de persoane erau ținute ostatece
Beslan, 4 septembrie 2004, după ce forțele ruse au luat cu asalt școala, în care o mie de persoane erau ținute ostatece

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a decis joi că Rusia nu a protejat dreptul la viață al celor 330 de persoane, între care 186 de copii, care au murit în asaltul asupra unei școli din Beslan, în septembrie 2004. CEDO apreciază, de asemeni, că Rusia a dovedit „deficiențe grave” în modul cum a soluționat criza ostatecilor de la Beslan, din Oseția de Nord, și a condamnat joi Moscova la plata a trei milioane de euro. Curtea de la Strasbourg a fost sesizată de 409 cetățeni ruși: unii dintre ei fuseseră luați ostateci sau fuseseră răniți, alții sunt rude ale victimelor.

Între 1 și 3 septembrie 2004, separatiști ceceni au ținut ostatece peste 1.000 de persoane în școala din Beslan, în marea lor majoritate copii. Atacatorii cereau retragerea trupelor ruse din Cecenia. Asaltul trupelor ruse asupra școlii s-a soldat cu 330 de victime.

Kremlinul a respins drept „inadmisibil” verdictul CEDO, iar purtătorul de cuvânt al președinției Dimitr Peskov a vorbit despre concluzii „pur teoretice”. Ministerul rus al justiției a anunțat că va face recurs, iar Peskov a declarat numai că „Toate deciziile necesare vor fi îndeplinite”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG