Linkuri accesibilitate

Mattis: nu există dovezi ale implicării Rusiei în atacul cu arme chimice din Siria


James Mattis
James Mattis

Ministrul american al apărării, James Mattis, a declarat că nu există îndoială cu privire la faptul că regimul lui Bashar al-Assad a plănuit și executat atacul cu arme chimice din Siria. Totodată, șeful Pentagonului a adăugat că nu există suficiente informaţii care să clarifice dacă Rusia a fost implicată ori a știut despre atac.

Potrivit lui Mattis, regimul președintelui sirian Bashar al-Assad ar fi folosit anterior, de câteva ori, arme chimice împotriva rebelilor și, în aceste circumstanțe, sunt necesare acțiuni hotărâte.

Marți, 11 aprilie, ministrul sănătății din Turcia, Recep Akdag, a spus că în sângele victimelor atacului de săptămâna trecută din Siria s-ar fi găsit urme de sarin, gaz toxic neuro-paralizant, interzis de convențiile internaționale.

În atacul de la Han Șeikhun din 4 aprilie au fost uciși cel puțin 86 de oameni, iar peste 500 au fost răniți, mulți dintre care au fost transportați în Turcia. Vineri, 7 aprilie, Statele Unite au lansat 59 de rachete asupra unei baze militare a forțelor guvernamentale siriene de unde, potrivit Washingtonului, ar fi fost lansat atacul chimic.

XS
SM
MD
LG